Поділитись:

Комунальні борги: як в Україні каратимуть споживачів і постачальників

Середа, 30 серпня 2017, 16:56

Варто визнати, що проблема заборгованості дійсно існує. Однак потрібно враховувати, що багато боргів було нараховано тим людям, які часто просто технічно не могли здати показник. Наприклад, є випадки, коли система просто не відтворює особистий рахунок споживача.

Про це в коментарі "Слову і Ділу" розповіла експерт "Реанімаційного пакета реформ" із питань енергоефективності Тетяна Бойко, оцінюючи дані про те, що заборгованість столичних споживачів за тепло та гарячу воду становить 3,6 мільярда гривень.

"Насамперед споживачам варто розібратися, чи дійсно вони мають цю заборгованість. Для цього потрібно зв'язатися з виконавцем послуг. Якщо борги є, то краще їх реструктуризувати. На сьогодні немає змін до закону "Про житлово-комунальні послуги", які б передбачали штрафні санкції для споживачів, однак є інші заходи", – зазначила Бойко.

Із її слів, виконавці послуг мають право звертатися до суду щодо боржників.

"У цій ситуації є спрощена судова система та судовий наказ, згідно з яким надається дозвіл, який говорить про те, що споживач зобов'язаний сплатити певну суму. Після цього споживачі отримують повідомлення з певними термінами для сплати боргу. Є можливість укласти договір про розстрочку, але якщо жодних дій не відбувається, то накладається арешт на майно, включно з нерухомим", – пояснила Бойко.

Експерт додала, що може дійти навіть до продажу квартири, й хоча це поодинокі випадки, але вони мають місце в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЛУЧАНКИ ЗА БОРГИ ЗАБРАЛИ КВАРТИРУ

"Для споживачів ідеальним варіантом, щоб уникнути судового процесу, арешту, є укладення договору про реструктуризацію", – наголосила Бойко.

Інша ситуація з боргами держави, постачальниками, уточнила вона.

"Запроваджені штрафи та пені, які нараховують для самих підприємств-монополістів. Це говорить про те, що обігових коштів або обмаль, або взагалі вже немає. Потім ці проблеми перекладаються все одно на населення, тариф чи бюджет", – резюмувала Тетяна Бойко.

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 березня 2024
16 березня 2024
08:41
14 березня 2024
12 березня 2024
09 березня 2024
06 березня 2024
26 лютого 2024
25 лютого 2024
20 лютого 2024