Поділитись:

Як через Україну перевозять контрабанду: схеми

Четвер, 14 вересня 2017, 17:45

Портал "Ціна держави" опублікував розповідь про схеми, за якими перепраляють товари за кордон без податків та митних платежів.

Повний текст "контрабандного чтива" можна прочитати тут.

"Норма", "мурахи" або "піджаки"

На території Польщі розвантажують автомобіль і формують бригади з кількох осіб. Кожна із так званих мурах берез із собою товар не більш ніж на 500 євро і не більш ніж 50 кілограмів, відповідно до Митного кодексу. Їх садять в мікроавтобуси і катають доти, поки не перекинуть весь товар.

"Чорна" контрабанда

Вантаж в Україну формально не завозять. За документами його не існує. За таким принципом в пункті пропуску транспортний засіб декларують як порожній або ж ввозять вантаж поза пунктами пропуску. На трасі стояли хлопці, які сигналізували митникам про появу підозрілих автомобілів, щоб було безпечніше.

"Перерваний" транзит

Товари, які ввозять Україну, вивозять тільки на папері. Насправді їх вивантажують і залишають на території країни без сплати жодних податків.

"Заниження"ваги

Товар декларують із заниженою вагою, а до митного органу подають фіктивну довідку.

"Пересорт"

Під час оформлення товару використовують підміну найменувань у межах однієї товарної групи. Наприклад, везуть контейнер взуття (вага 12-16 тонн), а декларують і взуття, і підошви, і підстилки. У темряві не зразу можна розібратися. Економія на одному контейнері – 5-15 тис. доларів США.

Товари "прикриття"

Під виглядом дешевого товару завозять більш дорогий. Повна підміна найменувань, коли замість високоліквідних товарів, наприклад, одягу, декларують гральні карти, керамічну плитку тощо.

"Майданчик"

Створюють фірму-імпортер, "близьку" керівництву митниці, яка розмитнює високоліквідні товари на "особливих" умовах. Такі фірми називають "майданчиками", оскільки через них проганяють великі обсяги товарів, які ввозять інші рядові імпортери.

Надрукувати
мітки:
коментарів