Поділитись:

Склали портрет українського заробітчанина в Польщі

Неділя, 17 вересня 2017, 19:15
Склали портрет українського заробітчанина в Польщі

Українці не конкурують з поляками на ринку праці, тому що працюють там, де не хочуть працювати місцеві жителі.

Дослідження провели у варшавській агломерації, де зосереджено найбільше найнятих українських працівників, – пише hyser.

Українці щомісяця заробляють в Польщі близько 2 100 злотих, це понад 15 тисяч грн. Середній робочий час становить 54 години в тиждень. Українські заробітчани заплатили в країні 5 млрд злотих податків. Дослідження провели у варшавській агломерації, де зосереджено найбільше найнятих українських працівників. Серед заробітчан – 57,9 % робітників-чоловіків. Середній вік працівника – 33 роки.

Мігранти зазвичай виконують просту фізичну роботу, що не вимагає кваліфікації (70,7 %). Громадяни України найчастіше задіяні в домашніх господарствах (37,6 %), будівельних і ремонтних роботах (23,6 %) і аграрному секторі (19,3 %). Кожен п'ятий українець у сусідній країні працює в сільському господарстві. Як правило, це робота в невеликих фермерських господарствах, найчастіше – на збиранні врожаю ягід і фруктів.

Опитування показало, що в середньому польський іммігрант відвідує сусідню країну до дев'яти разів поспіль, середня тривалість його перебування в Польщі становить п'ять місяців.

Цікаво, що значна частина українців, які працюють в Польщі, є людьми з вищою або середньою освітою, які виконують роботу нижчу від своєї кваліфікації. Українці не конкурують з поляками на ринку праці, тому що працюють там, де не хочуть працювати місцеві.

Втім, заробітна плата українців, які знайшли сезонну роботу в Польщі, залишалася майже незмінною з 2012 року. Тим часом на низьку заробітну плату скаржаться 70 % поляків.

Надрукувати
мітки:
коментарів