Поділитись:

Майже 100 українських вишів отримають доступ до глобальних наукових баз

Середа, 20 вересня 2017, 18:44
Майже 100 українських вишів отримають доступ до глобальних наукових баз

97 українських університетів отримають доступ до двох глобальних баз наукових даних.

Про це йшлося під час зустрічі у рамках Програми ЄС "Горизонт 2020", – повідомляє "Урядовий портал".

Наразі нашим науковцям бракує доступу до високорейтингових наукових інформаційних ресурсів. Значною мірою проблему має вирішити відкриття найближчим часом доступу до 2 великих баз наукової літератури – Scopus та Web of Science – для 97 вітчизняних університетів.

Через брак досвіду менеджменту міжнародних проектів наші організації поки неактивно беруть участь у конкурсах на отримання коштів для досліджень. З огляду на це необхідно, з одного боку, приділити більше уваги комунікації можливостей, які відкриває "Горизонт 2020", а з іншого – заохочувати науковців переймати позитивний досвід у колег, чиї проекти вже отримали кошти ЄС. Наразі допомогу з написання грантових проектів надають національні контактні пункти "Горизонту 2020", розташовані по всій країні. Однак практика показує, що є необхідність у підвищенні інституційної спроможності цих пунктів та відповідних структурних підрозділів МОН.

Науковці і практики висловили побажання щодо виділення підтримуючих грантів для написання проектів, особливо таких, що отримали високі бали у попередніх конкурсах, але не перемогли. Такий досвід існує, наприклад, у країнах Балтії.

На даному етапі для України важливо у співпраці з іншими країнами асоційованими членами "Горизонту 2020" працювати над закладенням у Програму проектів, що передбачатимуть участь саме цих конкретних країн. Також існує нагальна необхідність виробити механізм, який би дозволив враховувати пріоритетні напрями досліджень наших науковців у пріоритети "Горизонту 2020".

На думку учасників зустрічі, задля виживання і розвитку української науки наші дослідники повинні займатися прикладними розробками, які би забезпечували нерозривний зв`язок науки з реальним сектором економіки і в подальшому змінювали цілі ринки. Саме в цьому полягає суть інноваційної ідеології Програми "Горизонт 2020".

За останніми даними, з березня 2015 року – часу приєднання України до програми ЄС "Горизонт 2020" – 429 українських організацій взяли участь у підготовці 715 проектних пропозицій у рамках програми. Загальна сума, на яку подані заявки для фінансування цих проектних пропозицій від Європейської Комісії, складає 269,24 млн євро. Із них 69 організацій отримали фінансування.

Надрукувати
мітки:
коментарів