Поділитись:

Українські вчені відкрили унікальну галактику (фото)

Субота, 23 вересня 2017, 13:39

Унікальну галактику відкрили вчені з Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України.

Особливість галактики в тому, що вміст всіх хімічних елементів у ній, важчих за гелій – найнижчий серед відомих галактик із активним зіркоутворенням. Групу вчених очолює український академік, астрофізик Юрій Ізотов (у 2005 році він разом з американським колегою відкрив одну з наймолодших галактик Всесвіту), - пише "СОМА".

Сучасна астрофізика досліджує фізичні характеристики так званих первинних галактик – вважається, що це перші об'єкти Всесвіту, які з'явилися в газовому середовищі з водню і гелію, яка практично не містила інших елементів. Первинні галактики створювалися, коли його вік становив кілька мільйонів років (зараз вік Всесвіту близько 13 млрд років). Вони відігравали важливу роль в еволюції раннього Всесвіту, зокрема, у них почався синтез елементів, важчих за гелій (азоту, кисню, заліза, вуглецю) і т.д.

Первинні галактики були невеликими за розміром і масою (у десятки тисяч разів менші за масою, ніж Чумацький Шлях). Ця обставина не давала вивчити їх як слід, тому астрономи шукають їхні аналоги, розташовані ближче. До цього часу було відомо лише кілька таких галактик, серед них і та, яку астрофізики Юрій Ізотов і Наталя Гусєва відкрили в 1990 році.

У 2017 році колектив вчених (який очолював Ізотов, і в якому брала участь Гусєва) зробив нове відкриття. На попередньому етапі дослідження автори шукали такі галактики серед 4 млн і знайшли кілька кандидатів.

Найвірогіднішим із них виявилася галактика J0811 + 4730.

Її спостереження проводили на одному з найбільших телескопів світу – Великому бінокулярному телескопі, який розташований в Арізоні, США.

Відкрита галактика розташована на відстані 600 млн світлових років і є досить маленькою.

За розміром вона менша в десятки разів, а за масою – у сто тисяч разів менша, ніж типова спіральна галактика.

Надрукувати
мітки:
коментарів