Поділитись:

Ягідний бізнес: українські перспективи (інфографіка)

Субота, 30 вересня 2017, 20:40

Виробництво ягід в Україні за останні три роки почало зростати. Бізнес з вирощування ягід – чорниці, малини, суниці, ожини – став вигідним через високу маржинальність, зростання попиту на зовнішньому ринку, придатні кліматичні умови України. Привабливий він для бізнесменів та інвесторів через невисоку собівартість виробництва.

Про це пише колишній Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко у своєму блозі на LB.ua.

Незважаючи на ризики, пов'язані з вирощенням, зберіганням і транспортуванням такого делікатного продукту, у ягідний бізнес продовжують надходити інвестиції з інших галузей економіки. Наразі мова йде до монополізації ринку зберігання і переробки ягід, що змушує дрібних виробників шукати способів кооперації, концентрації виробництва.

Також конкурентними перевагами українських виробників, наприклад, на ринку ЄС, є швидкий термін доставки. Навіть незважаючи на високу конкуренцію у країнах ЄС, цей ринок є перспективним і вигідним через зростання попиту на здорове харчування в Європі і світі в цілому, та брак зайвих земель сільськогосподарського призначення у ЄС для збільшення сегменту під вирощування ягід.

Зі слів Олексія Павленка, вирощування ягід в Україні стає реальним сектором АПК, який вже дає надходження до бюджету, формує нехай сезонну, але зайнятість населення і показує тенденції до щорічного приросту показників.

Так, наприклад, ягід свіжих, таких як суниця, малина, ожина, лохина та інші, у 2014 році було експортовано з України 614 639 кг, що у грошовому еквіваленті склало 1 149 тисяч доларів США, у 2015-му – 1 387 513 кг на суму у 3 109 тисяч доларів США. У 2016-му цей показник уже зріс до 5 978 047 кг ягід різних видів, що дало 8 834 тисячі доларів США.

Основними споживачами українських ягід останнім часом став Євросоюз та сусідні країни. Ми експортуємо свіжі ягоди у Білорусь, Польщу, Нідерланди, Литву, Молдову, Велику Британію, і попит та географія країн невпинно зростає протягом останніх трьох років. Зараз успішно освоюються нові ринки – країни Близького Сходу, Катар, Об'єднані Арабські Емірати. Це змушує наших підприємців ретельніше працювати над логістикою і забезпеченням умов збереження і транспортування ягід, особливо свіжих. Аграрний потенціал України, наявність земельних ресурсів дозволяє говорити про реальність експансії українських ягід у перспективі, що не може нас не тішити у сенсі зростання надходжень до бюджету та збільшення робочих місць.

Суттєве зростання пропозиції й попиту демонструє експорт ягоди замороженої: суниця, малина, ожина та ін. Цей спосіб транспортування ягід дозволяє збільшувати географію поставок. Те, що наша продукція проходить ретельний харчовий контроль Євросоюзу та інших країн з високим рівнем вимог до якості їжі, не може нас не радувати.

У 2014 році наші виробники еспортували понад 20,9 мільйона кілограмів на суму 40,7 мільйона доларів США, у 2015-му – 30,2 мільйона кілограмів на суму 41,2 мільйона доларів, а в 2016-му експорт зріс уже до 41,1 мільйона кілограмів до 50,8 мільйонів доларів США.

Одним з найбільших імпортерів українських ягід є Польща, що, на перший погляд, може здаватися дивним, адже багато українців працюють на сезонних роботах зі збору ягід саме у Польщі. Очевидно, мова може йти про реекспорт та переробку українських ягід, наприклад, у джеми й подібну продукцію, що формує її додану вартість уже під польським маркуванням. Тут закладено великий резерв для українських виробників ягід, які розвивають вітчизняну переробку. Тут і розширення виробництва, і збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів.

Великий попит, і він постійно зростає, найперше у ЄС, на органічні технології вирощування ягід. Це відповідальна позиція, але природні умови України дозволяють успішно вирощувати екологічно чисті ягоди.

Динаміка зростання експорту ягоди замороженої у країни Європи

Олексій Павленко переконаний, що у 2017 році показники з експорту ягоди української на європейські та ринки, які з'являються, продемонструє відчутне зростання. Цей бізнес стає все інвестиційно привабливішим, репутація української ягідної продукції у світі постійно утверджується.

"Сьогодні ми відслідковуємо зростання українського ВВП. Аграрно-промисловий комплекс залишається одним із драйверів цього поступу. Радує, що ягоди стають суттєвою складовою нашого аграрного експорту загалом, навіть відвойовуючи позиції у традиційних продуктів, що продаються за кордон: зерно, борошно, мед тощо", – зазначив він.

Виробництво ягід в Україні за останні три роки успішно перейшло позначку у 130 тисяч тонн, при цьому частка експорту постійно зростає.

Надрукувати
мітки:
коментарів