Поділитись:

#Сім_сорок. Для чого потрібні бібліотеки?

Середа, 11 жовтня 2017, 07:40

"Тату, а для чого потрібні бібліотеки?" - спробувала загнати мене в глухий кут моя 9-річна донька, пишучи в школі твір на відповідну тему.

А й справді, кому вони зараз потрібні? В епоху інтернету, коли не відриваючи свого заду від дивану, можна знайти в мережі фактично будь-яку літературу.

Школярі, які раніше становили остеопорозний кістяк бібліотечної системи, здебільшого навідуються в храм книги двічі на рік: отримати і здати підручники в кінці навчального року. А більшість студентів взагалі стали її кістковою саркомою з усілякими там "рефератами безплатно скачать онлайн".

Навіть порядні студенти, які самі можуть зліпити до купи два дисертаційні автореферати і притрусити їх вигаданим емпіричним дослідженням для курсової, можуть знайти більшість наукових публікацій в інтернеті.

І це я кажу тільки про бібліотеки великого міста. А що вже говорити про сільські та районні бібліотеки, де частину приміщення здають в оренду під генделик, щоб можна було заплатити комунальні послуги за іншу частину?

Бібліотеки в Україні – це останній прихисток фанатиків і невдах. Адже скажіть, хто за мінімальну зарплату буде займатися безперспективною справою? Або той, хто щось дуже любить, або той хто не вміє і не хоче більше нічого робити. Навіть корупціонери тут не приживаються…

А що ж треба, щоб відродити бібліотеки? Все банально просто. Введіть систему довідок. Хочеш отримати субсидію? Неси довідку з бібліотеки, що прочитав "Кайдашеву сім'ю". Хочеш закордонний паспорт? Давай довідку, що хоча би бачив твори Маяковського про "широкіє штаніни"… Так і корупціонери відродяться…

П.С. У творі доньки все закінчилося щасливо. "Бібліотеки потрібні, щоб люди ставали розумними". А коли ви востаннє були у бібліотеці?

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів