Поділитись:

Що заклали – те проїли. Субсидії можуть реструктурувати

Середа, 11 жовтня 2017, 21:00
Що заклали – те проїли. Субсидії можуть реструктурувати

Викликами у новому опалювальному сезоні є нестабільна ціна за газ, практична відсутність програми із енергоефективності та відсутність у бюджетів коштів для сплати субсидій.

Про це говорили експерти під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Сергій Дунайло, віце-президент "Укртеплокомуненерго", розповів, що нині у більшості підприємств, які входять до асоціації "Укртеплокомуненерго" (у тому числі і ДКП "Луцьктепло", - Конкурент) рахунки як були, так і є заблоковані. Однак, попри ці труднощі? технічно котельні готові до прийняття газу, а мережі – тепла.

За словами Кирила Новикова, заступника директора Департаменту електроенергетичного комплексу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, накопичення газу до опалювального сезону відбувається згідно з планом. Однак ціна на газ залишається невизначеною.

Кирило Новиков, заступник директора Департаменту електроенергетичного комплексу Міністерства енергетики та вугільної промисловості УкраїниКирило Новиков, заступник директора Департаменту електроенергетичного комплексу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України
Автор фото:uacrisis.org

"На цьому тижні фактично заходять в опалювальний сезон, а якою буде ціна газу – вони не знають, і якою, відповідно, буде ціна тепла для населення, вони теж не можуть сказати", – пояснив експерт Святослав Павлюк.

Експертка з енергозбереження громадянської мережі "ОПОРА" Тетяна Бойко наголосила на ще одній проблемі – відсутності у країні програми енергоефективності. До економії споживачів стимулюватиме монетизація субсидій.

Тетяна Бойко, експерт з енергозбереження, громадянська мережа «ОПОРА»Тетяна Бойко, експерт з енергозбереження, громадянська мережа «ОПОРА»
Автор фото:uacrisis.org

"У цьому році вперше впроваджується пілотний проект щодо монетизації частини субсидій, невикористаних в минулий опалювальний період. На сьогодні із двох мільйонів домогосподарств, які мали відповідну економію і могли претендувати на монетизовані виплати, звернулися 1,75 мільйона. Загальна сума призначених монетизованих виплат – 1,1 мільярди гривень. Зараз завершується процедура реєстрації державних зобов'язань. Ми плануємо забезпечити таку виплату вкінці жовтня поточного року. Через декілька тижнів відповідні кошти вже мають бути перераховані громадянам", – розповів Віталій Музиченко, директор Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України.

У цьому році на субсидії держава виділила близько 61 мільярда гривень. Станом на кінець вересня, майже увесь об'єм субсидій, а саме – 59 мільярдів гривень – вже виплатили.

"Якщо дивитись по фінансовому плануванню, то у цьому році у жовтні, листопаді та грудні практично не буде з чого платити субсидії. Тобто, цих грошей фактично не існує. Або до бюджету потрібно додати 25 мільярдів, або ми цих 25 мільярдів знову "перетягнемо" у наступний рік, і у лютому місяці виявиться, що з 55 мільярдів субсидій, закладених у бюджет, більше половини у нас уже немає", – підкреслив Святослав Павлюк.

Святослав Павлюк, експерт із енергозбереженняСвятослав Павлюк, експерт із енергозбереження
Автор фото:uacrisis.org

Щоб вирішити питання нестачі коштів на виплати субсидій у цьому році, проект закону №1730 передбачає, що реструктуризації буде підлягати заборгованість, яка виникне у підприємств теплоенергетики станом на 1 січня 2018 року, розповіла Наталія Хоцянівська, директор Департаменту економіки систем життєзабезпечення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

До економії споживачів стимулюватиме монетизація субсидій.

Станом на 1 жовтня 2017 року, за словами Наталії Хоцянівської, загальна заборгованість держави за спожитий газ складає 20,7 мільярдів гривень. 1,7 мільярда заборгованості буде погашено протягом листопада, за рахунок погашення податкових зобов'язань з податку на прибуток.

"У НАК "Нафтогаз України" за 9 місяців поточного року буде нараховано понад 2 мільярди податкових зобов'язань. Сьогодні до Кабміну уже надіслані зміни до Постанови №332, яка ці питання урегульовує. Тому в період з 10 до 20 листопада ці розрахунки будуть проведені. Тому у нас є всі сподівання на те, що в цьому році держава розрахується з підприємствами у повному обсязі", – пояснила Наталія Хоцянівська.

"Для погашення залишається борг поточного року – 6,1 мільярди. Його планують погасити за рахунок боргу по пільгах і субсидіях (2 мільярди) та виплат споживачів. На сьогодні заборгованість населення за отримані послуги з теплопостачання складає 7,4 мільярди гривень", – вона додала. За спожиті послуги з опалення населення з початку року розрахувалося на 115%. Лише за послуги з централізованого опалення сплатили на 6,8 мільярдів коштів більше, ніж у минулому році.

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 лютого 2024
16 лютого 2024
10 січня 2024
10 листопада 2023
05 листопада 2023
26 жовтня 2023
12 липня 2023
19 травня 2023
10 березня 2023
13 лютого 2023