Поділитись:

В ПАРЄ вимагають скасувати український закон про освіту

Четвер, 12 жовтня 2017, 15:52

Члени Парламентської асамблеї Ради Європи, серед яких лідирують представники Румунії, під час дебатів у ПАРЄ жорстко розкритикували освітній закон.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Я займаюся румунською меншиною 25 років, але те, що відбувається зараз, безпрецедентно", – заявив румунський депутат Віорел Річард Бадя.

Він спробував переконати депутатів у тому, що потреба переходу на українську є надуманою.

"Багато років тому тодішній румунський президент зустрівся з Кучмою. І тоді український президент не говорив українською, бо не знав її... То про що ми говоримо?" – заявив він.

"В Україні відбувається дикий печерний націоналізм, ПАРЄ має вимагати в України скасування закону про освіту", – доповнив його молдавський депутат Влад Батрінча. Примітно, що низка політиків вимагали скасування закону в цілому.

Натомість українські депутати відповіли, що знання державної мови є обов'язковим для подальшої інтеграції в суспільство.

"Лише по дві години на тиждень виділялося на українську. Як результат – учні угорських і румунських шкіл не могли здати екзамени у ВНЗ", – пояснив голова української делегації Володимир Ар'єв.

Як відомо, ПАРЄ затвердила дебати щодо освітнього закону 9 жовтня. Доповідачем щодо цього питання є естонець Андреас Херкель.

Нагадаємо: 25 вересня президент Порошенко підписав закон "Про освіту", яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Верховна Рада ухвалила цей закон 5 вересня. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова – українська.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв'язку з нормами цього закону, зокрема щодо мови навчання представників національних меншин України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЧЕРЕЗ ЗАКОН "ПРО ОСВІТУ" УГОРЩИНА ІНІЦІЮВАТИМЕ ПЕРЕГЛЯД УГОДИ УКРАЇНИ З ЄС

Надрукувати
мітки:
коментарів