Поділитись:

Перше місто України відмовилося від російської мови у школах

Субота, 14 жовтня 2017, 13:04
Перше місто України відмовилося від російської мови у школах

Діти більше не вивчатимуть російську мову у школах міста Хмельницького.

Про це повідомив директор Департаменту освіти Хмельницької міськради Роман Миколаїв, - пише "Українська правда".

"Підтверджую вам, що нашою позицією була відмова в загальноосвітніх навчальних закладах Хмельницького від вивчення російської. Дійсно, це була позиція міського голови, але ми це зробили, коли було бажання на те батьків, і коли вони підтвердили це відповідними заявами", - сказав Миколаїв.

Також він додав, що до міської влади з цього приводу надійшло близько 20 колективних звернень від батьків і громадських об'єднань.

Миколаїв повідомив, що вчителів російської мови у зв'язку з скасуванням відповідних уроків не звільнять, а вони будуть викладати світову літературу.

Рішення про скасування уроків російської мови в школах не приймалося на засіданні міської ради, його прийняв департамент.

Повернути російську мову в школи можуть на вимогу батьків, але при умовах.

"Звичайно. І не тільки російську. Можливо, хтось захоче вивчати ромську, угорську, то вони можуть писати таке звернення. І за наявності відповідних кадрів та не менше 12 заяв від учнів, ці заяви будуть задоволені. В принципі у нас є факультативи з російської мови. Хоча ми вважаємо, що і з ними треба закінчувати", - сказав Миколаїв.

При цьому він додав, що на вимогу батьків з програми не можуть виключити англійську мову, математику або інший предмет з числа обов'язкових.

Миколаїв переконаний, що скасування російської мови не обмежує права учнів, а "навпаки допомагає державі Україна утвердитися і уникнути розхитування, яке відбувається саме завдяки російській мові".

"Не винна саам мова як явище. Вона всесвітня, літературна. Але винні ті люди, які використовують її як інструмент. Ми боремося не проти мови, а проти інструменту, завдяки якому почалася війна. Тим більше Хмельницький повністю україномовний", - сказав Миколаїв.

Надрукувати
мітки:
коментарів
02 квітня 2023
11 січня 2023
02 квітня 2022
08 березня 2022
23 липня 2021
29 травня 2021
19 квітня 2021
27 березня 2021
26 березня 2021
05 серпня 2019