Поділитись:

Українців попередили про зростання цін на одяг

Субота, 14 жовтня 2017, 17:55

Експерти очікують, що невдовзі ціни на одяг в Україні можуть зрости на 10%.

Про це повідомив експерт з питань легкої промисловості Асоціації постачальників торговельних мереж України Віталій Бушковський, - пише "Голос".

"Вартість одягу і взуття в Україні найближчим часом буде рости. Хоча і раніше ціни на ці товари ніхто в нашій країні не стримував, на відміну від харчових продуктів, тим більше, зараз одяг у нас буде дорожчати, оскільки собівартість цієї продукції значно підвищилася ", - сказав експерт.

Віталій Бушковський уточнив, що сьогодні на ціни на одяг впливають два чинники - валютний курс і заробітна плата.

"Невеликі виробники, які в основному роблять для нас масовий верхній одяг, використовують у виробництві, як правило, імпортну фурнітуру та інші закордонні складові. Тому вони почали закладати в ціну товару в даний час курс 29-30 грн. за долар. Раніше виробники закладали курс 27-28 грн. за долар. Відповідно, виходить, що собівартість продукції в Україні дуже велика - вона значно підвищилася. Зростання її складе в цьому році десь 35%, як мінімум, оскільки практично вся сировина в Україні імпортна. Повторю, виробництво одягу у нас "прив'язане" так чи інакше до долара", - зазначив експерт.

Бушковский підсумував, що зростання собівартості одягу і взуття ще більше буде нині "тиснути" роздрібні ціни.

"З іншого боку, ринок одягу в Україні перенасичений, дуже багато продукції залишилося з минулого року. Весна 2017 року було провальною для виробників з точки зору попиту на їх продукцію, тому виробники бояться вже дуже сильно піднімати ціни. З урахуванням всіх факторів впливу на собівартість товарів легкої промисловості, безумовно, ціни на одяг у нас будуть підвищуватися. Я вважаю, що до кінця року ціни на одяг, зокрема, можуть вирости відсотків до 10. Ми це відчуємо вже через два-три тижні. Одяг в Україні стане значно дорожче", - резюмував експерт.

Надрукувати
мітки:
коментарів