Поділитись:

Україна та Польща підпишуть документ про вивчення мови

Середа, 18 жовтня 2017, 13:52

Польща та Україна підпишуть декларацію, де буде прописано основні напрями імплементації мовної статті Закону "Про освіту" для українських шкіл, в яких навчання ведеться польською мовою.

Про це домовилися Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич з Міністром національної освіти Республіки Польща Анною Залевською, – повідомляє "Урядовий портал".

Лілія Гриневич зазначила, що МОН планує поступово збільшувати частку предметів, що вивчається українською мовою. За попередньою пропозицією української сторони, у старшій школі частка вивчення предметів українською має складати 60 %.

Польська сторона одразу прийняла загальний план імплементації статті 7, однак хвилювання викликали неоднозначні формулювання на рівні Закону.

"Ми розуміємо важливість для України утвердження української мови як державної, у Польщі ми також багато уваги приділяємо розвитку нашої мови. Однак у нас є двосторонні домовленості. Пункт 4 статті 7 Закону каже, що деякі предмети можуть вивчатися мовами Європейського Союзу. Але слово можуть – це не гарантія. Має бути гарантія, що певна частина предметів буде вивчатися польською", – наголосила Міністр національної освіти Республіки Польща.

Лілія Гриневич повідомила, що загальність статті пояснюється тим, що це базовий закон, і детальніші формулювання будуть виписані у профільному Законі "Про загальну середню освіту", а також у підзаконних актах Кабінету Міністрів України.

"На роботу над цими документами потрібен час. Своєю чергою ми з самого початку декларували готовність виписати шлях імплементації у двосторонніх документах між країнами. Хочу наголосити, що 5 українських шкіл, де навчання ведеться польською мовою, уже навчаються за моделлю, яку ми пропонуємо для імплементації. Тобто частково предмети у базовій та старшій школі вивчаються українською", – додала Міністр освіти і науки України.

І таке навчання дає свої результати. Попри те, що наразі польською в Україні навчаються 1 тис. 785 дітей, у 2017 році лише 5 осіб здавало ЗНО польською мовою. З них лише 1 особа не подолала поріг склав/не склав з української мови.

Наразі сторони працюють над текстом декларації, яку планується підписати вже найближчим часом.

Нагадаємо: орієнтовно 26 жовтня у Львові має відбутися круглий стіл за участі представників польської меншини в Україні, Посольства Польщі та МОН України щодо імплементації ст.7 Закону "Про освіту".

Надрукувати
мітки:
коментарів