Поділитись:

Польща "переманюватиме" українських медиків

Середа, 18 жовтня 2017, 20:30

Польський уряд має намір спростити процедуру найму на роботу медиків з-за кордону, з країн, що не є учасниками ЄС, в тому числі з України. Наразі тривають переговори щодо можливості впровадження таких нововведень та розробки вигідних умов для іноземних лікарів у Польщі.

Про це повідомляє VSETUTpl.com.

Чому в Польщі потребують українських медиків?

Зараз у Польщі спостерігається тенденція до зниження кількості медичного персоналу в країні. Відбувається це тому, що після вступу Польщі в ЄС у 2004 році багато людей, особливо із вищою освітою, відкрили для себе нові можливості. Так, дипломи про вищу медичну освіту, отримані в різних країнах-учасницях ЄС, є рівноцінними, а це означає, що, до прикладу, лікарю з Польщі не потрібно заново вивчати свій фах в Німеччині для того, аби там працювати. А оскільки країни Європи пропонують високу та конкурентноспроможну платню своїм лікарям, багато польських медиків покидають свою батьківщину і їдуть працювати за кордон.

Переважно вони їдуть працювати до Німеччини та Скандинавських країн. Там для польських лікарів діють цілі системи заохочень – і вищі зарплати, і можливість отримати житло, і навіть безкоштовні мовні курси.

Усього з 2004 року з Польщі виїхали близько 8 тисяч лікарів, причому з кожним роком кількість тих, хто бажає працювати за кордом, збільшується. За рік з Польщі виїжджає приблизно 600-800 медиків.

Така ситуація спричиняє гостру нестачу лікарів в самій Польщі. Кількість медиків, що їдуть працювати за кордон, значно перевищує кількість іноземних лікарів, що приїхали працювати в Польщі. За останніми даними Польської палати лікарів, в Польщі працює 1 137 іноземних лікарів, з них 306 – з України, 139 – з Білорусі, 81 – з Німеччини, 45 – з Росії та з інших країн. Однак цього не достатньо.

Польща значно відстає від інших європейських країн в плані кількості лікарів на тисячу осіб. Так, в ЄС цей показник складає в середньому 4 медики на 1000 осіб. У Польщі він у половину нижчий – в середньому 2 лікарі на 1000 осіб.

Загалом у Польщі працюють 89,8 тис. лікарів. Таким чином, щоб довести показник до середньоєвропейського, Польщі треба збільшити кількість лікарів на понад 64 тис. осіб – до 154 тис.

Міністерство охорони здоров'я Польщі вже робило спроби покращити ситуацію з лікарями. Так, в Польщі збільшили держзамовлення на навчання лікарів у ВНЗ на понад 850 місць – до 4368 у 2017 році, однак і цього все ж замало.

Аби подолати нестачу лікарів в країні, уряд Польщі на днях оголосив про намір запросити на роботу до країни лікарів з України. Для цього в Польщі спростять процедуру найму іноземних працівників.

Як діятимуть нові правила прийому на роботу іноземних лікарів в Польщі?

Раніше для того, аби працювати в Польщі, українським лікарям необхідно було нострифікувати свій український диплом, тобто підтвердити його в Польщі, доповнивши відмінності в медичній освіті і скласти іспит з польської мови (медичної термінології). Лише в такому випадку дозволялося працювати за спеціальністю.

Наразі уряд Польщі розглядає можливість провадження так званих "німецьких рішень", тобто надання обмеженого права на роботу у конкретному місці – пояснила речниця Міністерства охорони здоров'я Мілена Крушевська.

Що це означає? Лікар з українським дипломом, що має намір працювати за фахом у Польщі, може не проходити процедуру нострифікації диплому та виконувати певну роботу у певній лікарні. Наприклад, якщо у Ряшеві потрібен хірург, то лікарня може працевлаштувати на цю посаду працівника з України навіть без необхідності узгодження відмінностей в освіті. Однак вже під час роботи в Польщі він повинен додатково освоїти всі необхідні знання, аби мати можливість вести повноцінну професійну діяльність.

Для українських медиків такі пропозиції, мабуть є досить привабливим, однак загалом для України прийняття нововведень у Польщі стосовно найму іноземних працівників може становити певну загрозу – кращі медики покидатимуть країну у пошуках роботи в Польщі.

Страйки лікарів в Польщі

Поки в Польщі думають над тим, як залучити до себе іноземних медиків, в країні тривають страйки лікарів. Працівники закладів охорони здоров'я вийшли на вулиці і вимагають покращення умов праці та підвищення заробітної плати. Частина протестувальників у Варшаві навіть оголосили голодування. Польські лікарі вимагають підвищення зарплати до 4,4 тис. злотих (30,4 тис. грн).

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
10 березня 2024
09 березня 2024
08 березня 2024
07 березня 2024