Поділитись:

Українці витрачають "в тіні" більш ніж трильйон гривень

Неділя, 22 жовтня 2017, 13:55
Українці витрачають «в тіні» більш ніж трильйон гривень

Населення, як і раніше, більше половини своїх коштів витрачає на придбання товарів, які реалізуються в "тіньовому" секторі економіки.

Так, свіжі розрахунки Мінекономрозвитку за I квартал 2017 р. за методом "витрати населення – роздрібний товарообіг" зафіксували рівень тіньової економіки в 55% від обсягу офіційного ВВП. І якщо вінстановив у 2016 р. майже 2,4 трлн грн, це означає, що значно більше трильйона гривень витрачається населенням на покупки в "тіні". Про це у своїй статті для DT.UA пише Сергій Следзь.

Автор впевнений, що такі гроші – не для дрібних підприємців. Мова про те, що спрощена система нахабно використовується великим бізнесом.

"Причому використовується масово. За експертними даними на кінець 2016 р., 65% зареєстрованих ФОП, по суті, не вели власну підприємницьку діяльність, а використовувалися власниками великого бізнесу в якості внутрішнього офшору. За неконтрольований "кеш", отриманий від цього офшору, і оплачується продукція, що надходить на ринок за "тіньовими" каналами, у тому числі і з використанням дозволених законодавством варіантів ввезення товарів (наприклад, пересилання поштою) нібито для особистих потреб, – йдеться в статті. – Свою лепту в "тіньову" комерцію вносить і інтернет-торгівля, обсяги якої прискорено зростають. Схему з використанням уявних ФОП, нітрохи не соромлячись, використовують навіть флагмани вітчизняного інтернет-бізнесу, за якими стоять (або нещодавно стояли) високопоставлені представники влади".

На думку автора, перед державою стоїть завдання якомога швидше відокремити ракову пухлину оптимізаторів від цього малого бізнесу".

Надрукувати
мітки:
коментарів