Поділитись:

"Два "КамАЗи" документів за два дні": як вести чесний бізнес в Україні

Середа, 25 жовтня 2017, 15:30

Фінансовий директор групи компаній Agrofusion Іван Сакаль під час III інвестиційного форуму "Миколаївщина – надійний партнер", який відбувся у Миколаєві 12 жовтня, розповів про корупцію, з якою він та його колеги зіштовхнулися та боролися у 2015-2017 роках.

"Наші гроші" опублікували виступ Сакаля, в якому він наводить приклади корупції. Подаємо його без змін.

"Я представляю групу компаній Agrofusion. Ми вирощуємо томати, переробляємо їх на власних заводах і виробляємо томатну пасту. Ми вітчизняний сільгоспвиробник. Томати вирощуємо всього на 5 тис. га землі. Це, щоб ви уявили, середній колгосп в Радянському Союзі.

У нас 3 сучасних заводи, ми переробляємо 750 тис. тонн томатів. 75% продажів томатної пасти в ЄС і 100% томатної пасти в Україні. Тобто всі томатні соки, кетчупи, які є в Україні, робляться з херсонських та миколаївських томатів.

Наші фінансові партнери – ЄБРР, IFC, ЄІБ, Райффайзен груп, BNP. Історія джерел створення активів? Ми жодного разу не брали участь в приватизації. Тобто все майно будувалося за кредити.

Ціна корупції в АПК. Податкове навантаження у нас на один гектар – 9 300 грн. Тобто один га землі ми обробляємо і за це платимо всі податки в розмірі 9 300 грн. Такий показник в АПК України – 800 грн. Земельний банк у нас 22 тис. га і 5 тис. під томатами, в Україні 32 млн га. Ми сплатили податків 205 млн грн, в країні – 25 млрд грн. Якби всі в аграрному бізнесі платили, як ми, то було б не 25 млрд грн, а 297 млрд грн. Тобто бюджет недоотримує 272 млрд грн.

Приклади корупції в реальному секторі економіки. Те, що нас торкнулося. Ми хотіли взяти дозвіл на зняття ґрунтового покрививу для будівництва східного заводу (2016 рік). Нормативний термін видачі – 30 днів. Подано 4 заяви. Отримано 4 відмови без вказівки причин. Чому відмовляли? Тому що сільгоспінфекція була в стадії ліквідації. Протермінування – 130 днів, дозвіл не видано досі.

Заявка на покупку валюти. Це було в 2015 році, нам треба було погасити кредит у Світовому банку. Нам Нацбанк відмовив, нас викреслили з реєстру, ми змушені були допустити протермінування кредиту.

Перевірка податкових органів з питання високої врожайності. Вдумайтеся, не низької врожайності, а високої. І неправомірністю сплати відсотків ЄБРР. Можете собі уявити? Європейський банк дає нам кредит, природньо, під відсоток. При цьому, якщо ви побачите, сумніви податкових інспекторів, що у нас не можуть бути томати з урожайністю 90 тонн з гектара. У цьому році у нас вже 101 тонна з гектара, це друга врожайність в світі після Каліфорнії в США. Вони засумнівалися, тому що за статистикою, середня – 33 тонни з гектара.

Потім у податківців виникло питання, як ми платимо Європейському банку відсотки. Хто кредитувався, знає LIBOR + 5%. Ось вони сказали, що такого поняття як "LIBOR" в українському законодавстві немає. Відповідно, зрозуміло, що витрати зі сплати відсотків ми не могли вважати як собівартість.

Далі. Уявіть собі, нам робили зауваження щодо нечіткого малюнка на шинах автонавантажувача і відсутності фіксатора на дверях теплиць. Через ці порушення був припис службі охорони закрити завод. Не усунути, а просто закрити завод.

Тепер – твердження податкових інспекторів, що заводи не споживали газ взагалі. Можете собі уявити, в цьому році ми споживаємо газ десь на 100 млн грн. за 2 місяці. Вони сказали, що ми не спожили жодного кубічного метра газу. Це реально, це акти. Нарахували нам штрафні санкції, порушили, до речі, кримінальну справу.

У 2015 році ми подавали 9 позовів до держави і податковим інспекторам на 14 млн грн. Ми всі суди виграли, але жоден з чиновників не поніс покарання. Це абсурдність нашої системи.

Про повернення ПДВ. Повертати 145 млн грн нам допомагав директор ЄБРР Шевки Аджунер особисто, бізнес-омбудсман Альгідрас Шемета, директор ЄБРР по Східній Європі і Кавказу Франсіс Маліж, керівник IFC в Україні Олена Волошина, бізнес-омбудсман Тарас Качка, керівник Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев'янко. 36 скарг було написано за цей період і нами, і ними. Ось ці європейці і українські поважні установи. Нам повернули через 13 місяців ПДВ 145 млн, при цьому кожен раз нам пропонували 35% відкату від цієї суми.

Ось така історія – песимістична. В історії тільки барону Мюнхгаузена вдалося витягнути себе і коня за волосся з болота, а чи може Україна себе витягнути? Напевно, складно, якщо нам не допомагатимуть європейці і міжнародне співтовариство.

А тепер найсвіжіший приклад. У вересні ми запустили завод в Снігурівці (Миколаївська область). Інвестиційний проект становив 55 млн доларів США. Для Миколаївського регіону – це солідна сума, тому що бюджет міста Миколаєва – 72 млн. Завод введений в експлуатацію 9 вересня. Як тільки ми його ввели (завод один з найбільших в Європі, технологічно йому немає рівних в Європі, ніхто в найближчі п'ять років такого заводу не побудує, бо все ноу-хау забрали з ринку і у себе реалізували), через 13 днів, з 29 вересня по 19 жовтня – документальна перевірка податкової, де у нас вимагають всі правовстановлюючі дозвільні документи введення в експлуатацію. Він ще й працювати нормально не розпочав, його запускати ще рік треба.

Я зробив запит – дозвільні документи, які ми повинні їм (податківцям – ред.) надати. Там вказаний дозвіл від санітарно-епідеміологічної служби. Ця служба вже давно ліквідована. А податкова досі вимагає дозвіл санстанції. Тобто в жовтні просять дозвіл від санстанції, яка в березні була ліквідована

Вчора ми отримали лист. Уявіть собі, що ми повинні їм дати. На заводі працювало близько 500 будівельників з різних організацій, 120 субпідрядників. Вчора вони у нас попросили час входу і виходу із заводу кожної людини, його ПІБ, ідентифікаційний код. Документи на кожну машину – що везла. Єдине, що, напевно, ми їм не дамо, це реєстр відвідування співробітниками туалету. Я вже жартую.

Відповідь податківці просили надати 13 жовтня, а направили лист 11. Ви уявляєте, за два дні два КамАЗи документів треба підготувати ...

Хто прийде будувати? Не прийде ніхто. Значить треба цих чиновників бити по руках і не давати їм руку. Немає у нас іншого варіанту, щоб щось почало будуватися. Тому треба посилювати законодавство щодо боротьби з корупцією.

Нас всіх обурює – взяли чиновника, відпустили, знову взяли-відпустили. Але поміняйте одну статтю в кримінальному кодексі – і все зміниться".

Надрукувати
мітки:
коментарів