Поділитись:

У ProZorro не знають, що робити зі старим порталом держзакупівель

Четвер, 09 листопада 2017, 19:32

ДП "Прозорро" розпочало процедуру архівування даних та зупинило доступ до старого порталу державних закупівлях tender.me.gov.ua.

Про це йдеться на сайті ДП "Прозорро".

Причин на це було декілька. По-перше, це юридична невизначеність статусу порталу (Наказ, за яким державним підприємством відбувалося забезпечення функціонування та наповнення веб-порталу, втратив чинність). По-друге, відсутність подальшого державного фінансування порталу та бази даних. Доступ до архівних матеріалів, як і раніше, планувалося надавати всім бажаючим, але за запитом та адресно.

"Після обговорення такого кроку зі стейкхолдерами та представниками громадських організацій ми призупинили процедуру, бо почули, що відсутність прямого доступу до старого порталу може викликати складнощі та питання, пов'язані з користуванням архівною версією даних. На жаль, проблеми, які стали причиною розпочати процедуру архівування, наразі залишаються актуальними. Фактично на балансі ДП знаходиться 2 портали та дві бази даних. Відповідно ми потребуємо подвійних людських, фінансових та технічних ресурсів для їхньої підтримки", – зазначається у повідомленні.

Для підтримки порталу tender.me.gov.ua відкритим для всіх охочих ДП "Прозорро" витрачає чималі гроші, а саме: більше 2 млн грн на сервери, хостинг та технічну підтримку. До 2016 року гроші на це виділялися з бюджету, але вже майже два роки, як ДП перейшло на самоокупність і бюджетну допомогу не замовляє та не отримує.

Новий портал prozorro.gov.ua – це інноваційна та складна ІТ-система, яка потребує залучення відповідних фахівців та ресурсів. У 2017 році всі ІТ-роботи, у тому числі й переїзд центральної бази даних з веб-сервісу Amazon в Україну, відбулась за рахунок донорів.

У 2018 році заплановано низку суттєвих доробок системи, що збільшує навантаження на бюджет ДП. Наразі немає готового рішення щодо джерел фінансування старого порталу, що потребує додатково 2 млн грн, які можна було б спрямувати на вдосконалення системи електронних публічних закупівель ProZorro.

Наразі компанія працює над пошуком оптимального вирішення таких питань:

  • правила і строки зберігання інформації та підтримка рівня захисту даних;
  • легкий доступ до даних всіх бажаючих, у тому числі контролюючих органів;
  • оптимізація витрат на підтримку;
  • можливість донорського, краудфандінгового або іншого фінансування.

Довідково:

Веб-портал tender.me.gov.ua — це веб-портал з питань державних закупівель, який було створено Міністерством економічного розвитку і торгівлі України в 2010 році. Ресурс в інтернеті прийшов на заміну паперовому інформаційному бюлетеню "Вісник державних закупівель". До набуття чинності Закону України "Про публічні закупівлі" та переходу всіх державних замовників на Систему електронних публічних закупівель ProZorro веб-портал tender.me.gov.ua був єдиним офіційним державним джерелом інформації, яке розміщувало оголошення про заплановані закупівлі та результати закупівель за державні кошти.

Надрукувати
мітки:
коментарів
04 березня 2024
14:30
12 лютого 2024
10 лютого 2024
13:05
31 січня 2024
27 січня 2024
22 січня 2024
19 січня 2024
10 січня 2024
24 грудня 2023
13:56
09 грудня 2023