Поділитись:

В Україні зникнуть дільничні терапевти

П'ятниця, 10 листопада 2017, 10:56

1 листопада 2017 року вступили у дію зміни до класифікатора професій, у якому змінилися також й медичні посади.

Про це повідомляє МОЗ України.

Зазначені зміни були внесені відповідно до міжнародної класифікації та нормативів Європейського Союзу. А саме були введені нові професійні назви: "лікар внутрішньої медицини", "асистент ерготерапевта", "асистент фізичного терапевта", "парамедик", "екстрений медичний технік", "інструктор з надання догоспітальної допомоги", "інструктор з надання першої допомоги".

Змінено професійну назву роботи "фельдшер з медицини невідкладних станів" на "парамедик", а "лікар-терапевт" на "лікар внутрішньої медицини". Також змінено назву роботи "сестра медична з лікувальної фізкультури", "сестра медична з масажу" на "асистент фізичного терапевта". Назву "інструктор з трудової терапії" та "інструктор з трудової адаптації" змінено на "асистент ерготерапевта".

Відповідно до міжнародної класифікації, у новому класифікаторі скасовано такі професійні назви робіт, як "лікар-терапевт дільничий", "лікар-терапевт підлітковий", "лікар-терапевт цехової лікарської дільниці", "фахівець з фізичної реабілітації".

Класифікатор професій використовується для запису про роботу у трудові книжки працівників. У МОЗ наголошують, що ні в якому разі не йдеться про скасування посад чи звільнення медичних працівників. Медики з відповідною освітою та навичками автоматично займатимуть посади з новими професійними назвами, з подальшим проходженням курсів підвищення кваліфікації.

Нововведення не призведуть до скорочення медичних працівників, а лише приведуть у відповідність до європейських стандартів назви посад та програми підготовки.

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
02 лютого 2024
30 січня 2024
18 січня 2024