Поділитись:

Зарахування дітей до першого класу відбуватиметься по-новому

Неділя, 12 листопада 2017, 11:30

З наступного року для першокласників, які проживають на території обслуговування школи, не проводитимуть конкурсний відбір. Ці діти матимуть право на першочергове зарахування до неї. Як зараховуватимуть до 1 класу дітей, які не проживають на території обслуговування школи, поки не відомо.

Про це розповіла Міністр освіти і науки Лілія Гриневич, – повідомляє Gazeta.ua.

Зараз не за всіма навчальними закладами закріплені території обслуговування, розповідають фахівці.

"Мають бути чітко розписані території обслуговування кожного закладу – це відповідальність місцевої влади. Є багато шкіл, які називаються "ліцей", "гімназія", і починають навчання дітей з 1 класу. За такими спеціалізованими школами не завжди закріплювали території обслуговування, бо вони мали право конкурсного відбору. У новому Законі "Про освіту" спеціалізовані школи з поглибленим вивченням окремих предметів не передбачені. Але саме до цих закладів дозволений конкурсний відбір до першого класу Інструкцією про конкурсний відбір. Її прийняли ще 2003-го. Зараз вона суперечить новому закону. Але поки про втрату чинності документу нічого не сказано", – пояснює співголова ГО "Батьки SOS" Олена Бондаренко.

Конкурсний відбір до першого класу, коли кількість охочих вступити перевищує можливості школи прийняти, не повинен враховувати рівень підготовки дітей, вважає фахівець.

"Якщо органи влади зацікавлені у прозорості процесу зарахування – вони можуть розробити свій варіант випадкового відбору. Серед можливих процедур: першочергове зарахування дітей, які проживають на території обслуговування школи. Вже на вільні місця проводити відбір дітей, якщо школа не за місцем проживання. У присутності батьків проводити відбір випадковим способом, витягуючи номерок з барабану, а бо за датою народження дітей, коли приймають найстарших, або іншим подібним способом", – каже Олена Бондаренко.

Без роз'яснень Міносвіти у питанні зарахування до першого класу не обійтися, вважає співголова "Батьки SOS" Альона Парфенова.

"Кожна особа має право здобувати початкову та базову середню освіту в закладі освіти, що найбільш доступний та наближений до місця проживання особи, – йдеться у новому законі. Крім того, як правило, початкову освіту починають здобувати з шести років. А діти, яким на початок навчального року виповнилося сім років, повинні розпочинати здобуття початкової освіти цього ж навчального року", – розповідає спеціаліст.

Надрукувати
мітки:
коментарів