Поділитись:

Нацбанк пропонує округлювати вартість покупок в чеку

Четвер, 16 листопада 2017, 11:11
Нацбанк пропонує округлювати вартість покупок в чеку

Національний банк України пропонує відмовитися від карбування дрібних монет.

Про це повідомляє МінПром, посилаючись на Нацбанк України.

Регулятор підкреслює, що монети дрібних номіналів (1 - 5 коп.) майже припинили відігравати істотну роль в розрахунках населення за товари та послуги. У той же час вартість виготовлення таких монет перевищує їх номінальну вартість.

Нацбанк також відзначає, що інші учасники готівкового обігу щорічно несуть витрати на обробку, транспортування, зберігання цих монет. Разом з тим монети дрібних номіналів майже не повертаються з обігу в банківську систему.

За інформацією НБУ, сьогодні в обігу перебуває 12,9 млрд шт. монет, в тому числі номіналами 1 коп. - 2,4 млрд шт., 2 коп. - 1,4 млрд шт., 5 коп. - 1,9 млрд шт., 10 коп. - 3,8 млрд шт., 25 коп. - 1,7 млрд шт., 50 коп. - 1,2 млрд шт. і 1 грн - 0,5 млрд. шт.

НБУ повідомляє про підготовку проекту постанови "Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів", яким передбачається припинення карбування монет номіналами 1, 2, 5 копійок, а також монет номіналом 25 копійок (оскільки за відсутності монет номіналами 1, 2 і 5 копійок 25 копійок не будуть розмінюватися 10 копійками).

У той же час всі ці номінали розмінних монет і надалі залишатися в обігу. Однак в подальшому готівковий обіг не буде поповнюватися новими монетами зазначених номіналів (додатковим випуском).

Нацбанк пропонує встановити правила округлення загальної (в чеку) суми покупки, в разі відсутності монет і у покупця, і у продавця. Зокрема суму, яка закінчується від 1 до 4 копійок пропонується округляти в сторону зменшення, а суму, яка закінчується від 5 до 9 копійок, – в бік збільшення.

Регулятор також запевняє, що запровадження правил округлення не матиме ніякого впливу на інфляцію як безпосередньо, так і опосередковано, оскільки йдеться про правила округлення всіх товарів в чеку, а не про ціни індивідуальних товарів.

Надрукувати
мітки:
коментарів