Поділитись:

Надбавка "за престижнісь праці": що треба знати вчителям

Субота, 18 листопада 2017, 14:00

Розмір надбавки за престижність педагогічної праці педагогічним працівникам залежно від їхніх досягнень встановлює керівник закладу у межах фонду оплати праці.

Про це інформує ЦК Профспілки працівників освіти і науки України, – повідомляє Освіта.ua.

З метою підвищення престижності праці педагогічних працівників постановою Кабінету Міністрів України передбачено установлення педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I – II рівня акредитації, інших установ і закладів, не залежно від їх підпорядкування, надбавки у граничному розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Відповідно до постанови, розмір надбавки встановлюється керівником закладу у межах фонду оплати праці.

Будь-яких інших норм чи умов щодо порядку встановлення такої надбавки, зокрема запровадження вимоги щодо встановлення надбавок в розмірах, залежно від їхніх досягнень, рейтингового оцінювання тощо, ні цією постановою, ні іншими нормативними актами з питань оплати праці не передбачено.

Зазначена постанова не містить умов стосовно зобов'язань органів місцевої влади або керівників навчальних закладів щодо розробки відповідного положення, як це, для прикладу, передбачено Порядком надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов'язків.

Отже, надбавка за престижність педагогічної праці має встановлюватися керівником закладу всім педагогічним працівникам у граничному розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати) у межах фонду оплати праці.

Водночас Профспілка зазначає, щокерівникам закладів освіти рекомендують забезпечити встановлення надбавок педагогічним працівникам у максимальному граничному розмірі.

Згідно з Бюджетним кодексом, при затвердженні відповідних бюджетів місцеві ради мають передбачати видатки, необхідні для першочергового забезпечення потреби в коштах на оплату праці працівників освіти, відповідно до встановлених законодавством умов оплати праці.

Пунктом 20 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ також передбачено, що під час визначення обсягів видатків бюджету розпорядників нижчого рівня головні розпорядники повинні враховувати об'єктивну потребу в коштах кожної установи, виходячи з її основних виробничих показників і контингентів.

Обов'язковим є виконання вимоги щодо першочергового забезпечення бюджетними коштами видатків на оплату праці з нарахуваннями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВЧИТЕЛЯМ ПЛАТИТИМУТЬ НАДБАВКУ ЗА ПРЕСТИЖНІСТЬ

Надрукувати
мітки:
коментарів