Поділитись:

Чому Нацбанк відмовляється від дрібних монет

Понеділок, 20 листопада 2017, 17:00

Нацбанк припинить карбувати монети 1, 2, 5 та 25 копійок, однак бігти здавати копійки не потрібно – ними можна буде розрахуватися.

Про це розповів директор департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко.

Минулого тижня ми запропонували припинити поповнювати готівковий обіг дрібними копійками монет гривні. А для того, щоб спростити розрахунки – використовувати правила заокруглення.

Поки що це тільки ініціатива, до обговорення якої НБУ запросив громадян, учасників ринку, профільні асоціації та усіх небайдужих, оскільки подібне рішення є суспільно-важливим.

Що саме пропонує НБУ?

По-перше, припинити карбування монет номіналами 1, 2, 5 копійок. Також планується припинити карбування монет номіналом 25 копійок, оскільки вони стають нерозмінними.

Рішення про вилучення їх з обігу НБУ наразі не планує приймати, але припинить їх карбувати та поповнювати новими монетами зазначених номіналів грошовий обіг. Бігти здавати копійки не потрібно: за будь-яких умов дрібні копійки залишаються дійсним платіжним засобом. Їх і далі будуть приймати у магазинах, підприємствах та банках.

По-друге, на випадок якщо "дріб'язку" для розрахунку немає, використовувати правила математичного заокруглення, до 10 копійок. Якщо ж розрахунок безготівковий, тобто карткою, правила заокруглення не застосовуються. Це ще один "плюс" на користь безготівкових розрахунків.

В дійсності цифри на цінниках від запровадження заокруглення не зміняться, а отже реалізація цієї ініціативи не призведе до подорожчання товарів та послуг. Зміняться лише прикінцеві суми у чеках.

Для державного бюджету таке рішення позитиве – воно дозволить економити понад 90 млн гривень на рік. Саме такими є витрати на карбування та забезпечення грошового обігу. Торгові мережі та банки також зможуть не витрачати кошти на транспортування та обробку монет дрібних номіналів.

Безумовно, часи змінюються, а разом із ними і економіка. Від грошової реформи 1996 року, коли була впроваджена гривня, вже минуло понад 20 років. Ми активно працюємо не тільки над оптимізацією обігу копійок дрібних номіналів, але і над оновленням банкнотного ряду: протягом 2014-2017 років введено в обіг банкноти нового зразка номіналом 100 та 500 грн.

Подібні процеси з оптимізації обігу монет дрібних номіналів – не власний винахід НБУ. Багато країн світу, наприклад Швеція та Швейцарія, Чехія та Нідерланди вже пройшли через вилучення з обігу та припинення карбування монет. Пропозиції до проекту постанови НБУ, що закріпить цю ініціативу, збиратимуть до 18 грудня. Потім буде прийнято рішення, про яке НБУ обов'язково повідомить громадян.

Vox Connector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів
12 березня 2024
11 березня 2024
10 березня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
02 березня 2024
28 лютого 2024
19 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024