Поділитись:

Експерт розповів, як компанія Ахметова виграє на зниженні тарифів

Вівторок, 21 листопада 2017, 11:11

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, знизила середній тариф ПрАТ "Укргідроенерго" (УГЕ) на 2017 рік на 7% – з 65,6 коп. до 61,02 коп. (за 1 кВт-год).

Експерт з енергетичних питань Андрій Герус каже, що таке рішення абсурдне. Він пояснює, що оптова ціна е/е розраховується, як середній тариф усіх виробників.

"Всі виробники мають свій тариф, зокрема теплова генерація має тариф за формулою Роттердам+. Цю оптову ціну е/е далі оплачує споживач - щоб покрити тарифи усім виробникам. Але є правило - кожен місяць має закриватися у нуль, весь залишок коштів додатково зараховується у тариф теплової генерації, як "плата за потужність". Тобто, якщо тариф одного з виробників посеред року знижується, але оптова ціна відповідно не знижується, то всі вивільнені гроші падають тепловій генерації", – зазначає він у Facebook.

Герус розповідає, якщо знизили на листопад-грудень тариф "Енергоатому" без зміни оптової ціни, то вивільнені 220 млн грн підуть тепловій генерації.

Така ж ситуація і з "Укргідроенерго": тарифи знизили, але знову ж без зміни оптової ціни для споживачів.

"Отже, при прогнозному відпуску "Укргідроенерго" 9,3 млрд кВт-год це означає 425 млн грн, які будуть вивільнені і знову впадуть тепловій генерації. Пониження "Укргідроенерго" взагалі абсурдне хоча би через те, що з 1 січня регулятор планував підвищити йому тариф. Якщо регулятор вважає, що компанії треба більше грошей, який же сенс понижати на листопад-грудень?" – пише Герус.

З його слів, через 2 ручні рішення чиновників теплова генерація отримає додатково біля 650 млн грн. І це понад тариф, передбачений формулою Роттердам+, яка була для того, щоб уникнути ручного регулювання.

"Якщо виникають неплатежі обленерго "Енергоринку", то цей "мінус" хочуть повісити підвищенням тарифу на споживачів. А якщо виникає "плюс", як в описаній ситуації, то він – тепловій генерації, яка на 85% приватна", – пояснює експерт.

Такі дії він називає націоналізацією збитків та приватизацією прибутків.

"До речі, із цих 650 млн грн біля 500 млн грн піде компанії ДТЕК Ахметова", – зауважив Герус.

Надрукувати
мітки:
коментарів