Поділитись:

Ставка на український товар може призвести до підвищення цін, – економіст

Вівторок, 21 листопада 2017, 13:40

Ухвалення закону "Купуй українське" може призвести до зростання цін та втрат бюджету.

Про це у Facebook розповів співзасновником VoxUkraine, заступник голови Наглядової ради Національного банку України Тимофій Мілованов.

Експерт пояснив, як це буде працювати:

"Є два постачальники товару: український та іноземний. Ці постачальники конкурують і готові продавати товар державі за 1 гривню (ринкова ціна). За умов закону український постачальник тепер може підняти ціну на 43% до 1,43 грн і держава буде зобов′язана в нього купити. Це добре для українського постачальника, але погано для українського платника податків, який тепер буде платити на 43 копійки більше".

З іншого боку, український постачальник проінвестує ці 43 копійки в свій бізнес або заплатить більше податків чи вищі зарплати. Однак у другому випадку (зарплати та податки) – це просто перекладання із однієї кишені в іншу: вищі зарплати на українському підприємстві на 43 копійки, але втрати держбюджету на саме ті 43 копійки, щоб заплатити вищу ціну, – написав він.

"У випадку гіпотези інвестицій ефект може бути зворотній. Тому що тепер українському виробнику не потрібно так сильно конкурувати з іноземною компанією, можна розлабитись і не інвестувати в нові технології та обладнання. Чи буде ефект на інвестиції позитивний, чи негативний залежить від стану ринку і його обсягу, очікуваннь компанії стосовно розвитку економіки в майбутньому та наявності у компаній своїх грошей", – зазначив Мілованов.

Головна економічна ідея законопроекту "Купуй українське" – це надати більше грошей українському виробнику за рахунок бюджету. Добре це чи погано для економіки залежить від того, що з цими грошми буде робити український виробник. А те, що він проінвестує ці гроші в економіку, – не факт, – зауважив експерт.

Друга ідея законопроекту – змусити іноземних виробників перенести заводи в Україну.

"Це може спрацювати, якщо це легко зробити і у них достатні обсяги. За разрахунками авторів законпроекту, обсяг товарів, яких це стосується – 38%. І якщо дійсно ці товари почнуть виробляти в Україні, то рівна конкуренція відновиться та ціни повернуться на попередній рівень (до підвищення на 43%) та можуть навіть впасти", – написав економіст.

Мілованов зазначив, що голосував би проти закону, тому що, на його думку, є більш ефективні методи надання преференцій через держзакупівлі і конкретна формула, запропонована в законі, несе додаткові корупційні та антиконкурентні ризики.

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
07 березня 2024
29 лютого 2024
26 лютого 2024
20 лютого 2024
07 лютого 2024
12 січня 2024
10 січня 2024