Поділитись:

За яку зарплату українці готові працювати в Польщі

Вівторок, 21 листопада 2017, 19:27

Кожен п'ятий українець хоче заробляти понад 5 тисяч злотих і то одразу.

Такими є результати дослідження, проведеного агенцією Upper Job, – повідомляє "NashaPolsha", посилаючись на Dziennik Gazeta Prawna.

Під час опитування серед громадян України, які приїхали на заробітки до Польщі, з'ясувалося, що найбільше (56 %) озвучили бажану суму в межах 3-5 тисячі злотих на місяць на руки (нетто). Більше 5 тисяч хочуть заробляти 19 % анкетованих. Натомість 23 % погоджуються отримувати зарплату менше 3 тисяч злотих.

"Насправді це дуже високі ставки — зауважує Анджей Кубісяк, прес-секретар компанії з пошуку працівників Work Service. – Особливо, якщо брати до уваги те, що сьогодні середня зарплата в Польщі становить приблизно 4,5 тисячі брутто, або трохи більше за 3 тисячі злотих на руки.

Очікування іноземців можуть дивувати ще й з огляду на те, що здебільшого вони беруться до роботи, яка не вимагає високої кваліфікації. Вкрай рідко намагаються працевлаштуватися на посадах спеціалістів або менеджерів, де зарплата вище 3 тисяч злотих нетто виправдана.

"Можливо, що вказаний найчастіше діапазон заробітків у 3-5 тисяч на місяць пов'язаний із тим, що такі особи приїжджають до Польщі суто в цілях заробітку. Відтак вони готові працювати понад 40 годин у тиждень — понаднормово або навіть на кількох роботах", – наголошує Анджей Кубісяк, і висловлює припущення, що з огляду на це українці мають такі фінансові очікування.

Натомість Івона Залуска, топ-менеджер Upper Job, вказує, що зарплатні апетити працівників з України утримуються на високому рівні через ріст зарплат в усіх секторах польської економіки, а також через те, що польські роботодавці оцінили професійність і працьовитість українців.

Попри завершення типово сезонних робіт, надалі зберігається високий інтерес польських фірм у працевлаштуванні працівників зі Сходу. І, на думку експерта з Upper Job, такий інтерес й надалі буде утримуватися на такому рівні.

Схожу думку поділяє Агнєшка Зілєньська з Polskiego Forum HR. З її слів, очікування іноземців у Польщі зростають, і виникає це тому, що вони самі вже добре усвідомлюють, як насправді виглядає рівень оплат у країні над Віслою. А отже знають, що середній рівень винагород збільшується, а фірмам бракує працівників. Тож вони вже не виступають слабкою стороною в переговорах із працедавцями.

Окрім того, Польща для українців тепер не є такою безальтернативною. Для українців Польща є привабливим ринком праці, хоча б з огляду на культурну близькість. Але це не єдиний варіант. Згідно з даними агентства з досліджень Rating Group випливає, що українці, які планують трудову міграцію, найбільш охоче попрямували б до Німеччини (37 %). Польща в цьому питанні на другій позиції (26 %).

Upper Job також з'ясував, у яких сферах хотіли б працювати українці, які приїжджають до Польщі. 27 % опитаних планували знайти роботу в промисловості, 26 % – у будівництві. Далі йде готельний сектор (19 %), гастрономія (15 %), торгівля і сільське господарство (по 14 %).

Як зауважують експерти, побажання працівників з України збігаються з потребами польських працедавців. Сьогодні сфера, яка найбільше потребує працівників, це власне промисловість, але працівників дуже потребує і будівництво, й торгівля.

Надрукувати
мітки:
коментарів