Поділитись:

У Польщі відновлять зруйновані українські пам'ятники

Середа, 22 листопада 2017, 10:37

Польща і Україна домовилися про відновлення ексгумаційних робіт польською стороною в Україні, а також про відбудову зруйнованих українських пам'ятників на Півдні Польщі.

Про це пише Gazeta.ua.

"У ЗМІ з'явилася інформація про те, що одним із досягнень цієї зустрічі було рішення про відновлення пошукових та ексгумаційних робіт в Україні. Але насправді це було лише одне з питань, яке погоджено обома сторонами в цій спільній заяві. Крім того, було досягнуто порозуміння у питаннях відновлення українських місць пам'яті на території Польщі, які стали об'єктами актів вандалізму ще з 2014 року", – заявив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Зі слів Дещиці, йдеться про близько семи об'єктів, які було сплюндровано.

"Їхнє відновлення відбуватиметься крок за кроком, із врахуванням особливостей кожного конкретного випадку й усіх юридичних процедур", – додав він.

Раніше польський міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський заявив, що країна чекає від України конкретних кроків щодо історичних питань, відповівши на заяву МЗС України про те, що в Україні немає антипольських настроїв.

До слова, 26 квітня на кладовищі села Грушовичі Перемишльського повіту Підкарпатського воєводства групою невідомих осіб було знищено братську могилу вояків УПА і вчинено наругу над Державним Гербом України – тризубом. Згодом Український інститут національної пам'яті зробив заяву щодо нищення могили воїнам УПА в Польщі. Могилу вояків УПА обіцяли відновити після проведення відповідних археологічних досліджень і підтвердження, що в цьому місці справді є останки українців. Металевий хрест із демонтованого пам'ятника воїнам УПА згодом таки відновили.

Надрукувати
мітки:
коментарів