Поділитись:

Робота у Польщі: деталі нових правил для українців

Четвер, 23 листопада 2017, 09:30
Робота у Польщі: деталі нових правил для українців

З 1 січня у Польщі запроваджують нові правила працевлаштування для іноземців.

Відтак з нового року посилиться контроль за працевлаштуванням громадян шести європейських країн: Вірменії, Грузії, України, Білорусі, Молдови та Росії. Закон стосуватиметься сезонних робіт і охопить такі галузі: рільництво, садівництво, туристичну та гастрономічну, – інформує Світ.ua.

Такі зміни мають адаптувати національне законодавство Польщі до директиви ЄС щодо умов в'їзду та проживання громадян третіх країн (не країн-членів ЄС).

То що ж змінюється?

З 1 січня 2018 року заяви роботодавців замінять на дозволи, що видаватимуть бюро праці. Їх видаватимуть автоматично, але завдяки реєстрації вірогідність документу буде простіше перевірити.

До 1 січня громадяни шести європейських країн ще можуть короткотерміново (максимум на шість місяців на рік) працевлаштовуватись у Польщі за спрощеною процедурою. Для цього роботодавець має зареєструвати свій намір взяти на роботу іноземця у повітовому управлінні праці (процедура безкоштовна) та надати працівнику запрошення на роботу в Польщу.

Видача запрошення на рік – пріоритет воєводи.

Такий документ був потрібний лише для виготовлення польської національної візи, що дозволяла працювати українцям у Польщі більше, аніж 180 днів на рік. З ухваленням змін до закону усі іноземці, що приїжджатимуть до Польщі на сезонну чи короткотермінову роботу, в обов'язковому порядку матимуть отримати дозвіл на роботу.

Таких дозволів буде два типи:

  • дозвіл на сезонну роботу в Польщі (дає право працювати на території Польщі протягом 9 місяців);
  • дозвіл на короткотермінову роботу в Польщі (дає право працювати на території Польщі протягом 6 місяців).

Видаватиме їх староста за місцем проживання особи, яка прагне працевлаштувати на роботу іноземця.

У разі отримання дозволу працювати в Польщі іноземці зможуть упродовж 9 місяців на рік у трьох чітко окреслених сферах: садівництво, сільське господарство та туризм. Таке обмеження допоможе звузити діапазон використання дозволів на сезонну роботу.

Зміни є!

У контексті цих змін Міністерство сім'ї, праці та соціальної політики оприлюднило повідомлення, в якому йдеться, що буде запроваджено новий тип дозволу на сезонну роботу. Це головним чином стосується зайнятості в сільському господарстві, садівництві та туризмі. На відміну від інших дозволів, його буде видавати староста. Очікування забиратиме не 6 тижнів, а значно менше часу. І на підставі цього документу іноземець зможе виконувати сезонну роботу впродовж 9 місяців у календарному році.

Іноземці, котрі мають біометричні паспорти, зможуть в'їхати з відповдіними дозволами до Польщі без необхідності відкриття візи. Роботодавець зобов'язаний зареєструвати іноземного працівника в управлінні праці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯК ПРАЦЮВАТИ У ПОЛЬЩІ, МАЮЧИ БІОМЕТРИЧНИЙ ПАСПОРТ

Варто додати, що з 1 січня усі освідчення стануть платними. Наприклад, дозвіл на короткотермінову роботу в Польщі (180 днів) вартуватиме 30 злотих.

Надрукувати
мітки:
коментарів