Поділитись:

В Україні харчування в школах хочуть зробити обов'язковим

П'ятниця, 01 грудня 2017, 14:01
В Україні харчування в школах хочуть зробити обов'язковим

Нещодавно у Верховній Раді був зареєстрований законопроект, який передбачає обов'язкове харчування для всіх школярів.

Сайт "Сегодня" дізнався, чи потрібно харчування в школах, чи має воно бути обов'язковим, і хто його фінансуватиме.

Новий законопроект: обов'язкове харчування для школярів за гроші батьків

17 листопада в Раді з'явився законопроект №7314 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення обов'язковим харчуванням учнів установ загальної середньої освіти)".

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться про те, що станом на 1 вересня 2015 року в українських школах було 3,7 млн учнів. З них безкоштовним харчуванням забезпечують більш ніж 1,5 мільйона дітей, тобто 40,7%:

  • 97 тис. – постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС;
  • 49 тис. – дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування;
  • 62 тис. – учні з особливими потребами;
  • 139,8 тис. – учні з малозабезпечених сімей:
  • інші – учні 1-4 класів.

У законопроекті зазначено, що за обов'язкове харчування учнів з 1 до 11 (12) класу державних і комунальних шкіл платитимуть батьки або особи, які їх замінюють. Передбачається, що вони вноситимуть плату в розмірі, який не перевищує 70% від вартості харчування.

Безкоштовним харчуванням, як і раніше, забезпечуватимуть пільгові категорії учнів: дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з неповних та багатодітних сімей, дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних і інклюзивних класах, дітей з сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям".

Чи повинно харчування в школах бути обов'язковим

У законопроекті пояснюється, що харчування має бути обов'язковим для всіх учнів, у зв'язку з захворюваннями органів травної системи, що почастішали. Якщо ще в початкових і середніх класах (з 1 по 9) хворіє всього 14,6% дітей, то в старших ця цифра зростає до 29%. Ініціатор законопроекту, нардеп Олег Барна вважає, що діти хворіють через неправильне або зовсім відсутнє харчування, саме тому обіди в школах повинні стати обов'язковим.

"Запровадження обов'язкового харчування не тільки дозволить заощадити значні бюджетні кошти, призначені для лікування учнів як зараз, так і в майбутньому, а й дасть можливість державі виконати свої соціальні зобов'язання щодо забезпечення здорового дитинства, дбайливого ставлення до підростаючого покоління і турботи про майбутнє нашої нації", – сказано в пояснювальній записці.

Своєю чергою народний депутат і заступник голови комітету ВР з питань науки і освіти Олександр Співаковський в коментарі заявив, що харчування справді має бути обов'язковим для всіх школярів, але його фінансування варто зробити комбінованим.

"Тут повинен бути комбінований варіант, коли харчування дітей в школі має бути обов'язковим, щоб забезпечити відповідні соціальні стандарти для дітей, тому що дитина не має можливості сама заробляти, і так далі. Ми повинні забезпечити це як стандарт. Але джерела фінансування повинні бути комбінованими", – говорить Співаковський.

Експерт додає, що частина оплати повинна проводитися за рахунок державного бюджету, тому що діти українські, частина за рахунок місцевого бюджету, тому що місцеві бюджети також повинні інвестувати в своє майбутнє, і там, де можна, батьки теж повинні фінансувати харчування своїх дітей.

"Потрібно знайти чітку формулу між цими джерелами, це і є позиція нашого комітету", – зазначив нардеп.

Співаковський пояснює, що обов'язкове харчування допоможе уникнути соціальних конфліктів і нерівності в освітньому середовищі.

"Якщо приходить до школи дитина, батьки якої не мають відповідних можливостей, або ж вона з багатодітної сім'ї, а інша дитина прийшла з родини, де немає проблем, і ця дитина харчується, а в іншої просто немає таких можливостей. Робити соціальну нерівність в школі, в освітньому середовищі, абсолютно неправильно і недалекоглядно, це створює відповідні соціальні конфлікти", – підсумував Співаковський.

Своєю чергою Сергій Горбачов, директор Спеціалізованої школи №148 м. Київ в коментарі сайту "Сегодня" розкритикував цей проект – за його словами, в ньому немає жодного прописаного механізму і зовсім незрозуміло, як батьків зможуть примусово змусити оплачувати харчування дітей.

"По-перше, в поданні і в законопроекті немає ні слова про забезпечення, тобто за рахунок чого все це буде. По-друге, те, що він (автор законопроекту Олег Барн, – ред.) пропонує з приводу оплати за рахунок батьків частини харчування, це означає фактично введення додаткового податку на дітей. Розумієте, коли мене змушують платити, відразу виникає питання, а механізм? Тобто, як змусити, якщо батьки не хочуть платити? Якщо є закон, це означає, що повинні бути певні санкції, повинен бути механізм виконання. Тут ні слова про це не написано", – говорить директор школи.

З приводу оплати харчування школярів Горбачов зауважив, що спроби перекласти все на місцеві бюджети виглядають дуже нелогічно з боку депутатів Ради, які повинні забезпечувати фінансування, в тому числі і освіти. Він також додав, що зараз харчування дітей здійснюється за рахунок місцевих бюджетів, але в набагато менших обсягах, ніж пропонується в ініціативі.

Один обід школяра коштує близько 20 грн

У зв'язку з чинною постановою Кабміну №16 від 18 січня 2016 р., право на безкоштовне харчування в школах є у дітей-сиріт, дітей, які позбавлені батьківського піклування, дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних і інклюзивних класах, а також учнів 1-4 класів з малозабезпечених сімей.

Трохи раніше безкоштовно могли харчуватися абсолютно всі учні молодших класів, але тепер такі рішення на свій розсуд приймають місцеві влади.

Стосовно вартості харчування, то в різних областях і містах України вона відрізняється. Так, ще на початку 2017 року начальник київського управління дошкільної загальної, середньої та позашкільної освіти Олена Бохно заявляла, що підвищуватиметься вартість харчування в українських садочках і школах.

Тоді вона повідомила, що вартість харчування дитини в дитячих садах становитиме 33,61 грн на день, з них 23,53 грн – батьківська плата. На харчування школярів початкових класів батьки тепер повинні виділити 12,63 грн, учнів 5-11 класів – 16,11 грн, передає її слова сайт 44.ua

Зараз фіксованої ціни теж немає. Так, середня ціна одного обіду по Києву становить 23,7 грн, в Одесі близько 28 грн, а в Хмельницькому всього 16 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КОГО БЕЗКОШТОВНО ГОДУВАТИМУТЬ У ШКОЛАХ ЛУЦЬКА

Надрукувати
мітки:
коментарів