Поділитись:

Ефект е-квитка: "зайців" стане менше, а доходи зростуть

Субота, 09 грудня 2017, 09:40
Ефект е-квитка: «зайців» стане менше, а доходи  зростуть

З прийняттям змін щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті уряд на законодавчому рівні усунув останній чинник, який стримував органи місцевого самоврядування від інвестування коштів в автоматизовані системи обліку оплати проїзду та електронного квитка.

Закон не зобов'язує місцеві органи влади це робити, а лише надає їм таку можливість. І деякі з міст цю можливість використовують.

З 1 грудня оплатити проїзд у трамваях і тролейбусах Харкова можна буде за допомогою єдиного електронного квитка "Eticket".

Крім Харкова, електронний квиток почав діяти в тролейбусах м. Біла Церква.

На черзі – Вінниця та Львів, які за рахунок кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку планують впровадити е-квиток у міському пасажирському транспорті.

У Вінниці створено окреме комунальне підприємство, яке опікуватиметься питаннями впровадження та утримання автоматизованої системи обліку. Також серед функцій цього КП – справляння плати за транспортні послуги.

Частково е-квиток впроваджено у Тернополі, на окремих маршрутах міста Києва. Дніпро, Одеса та інші активно працюють в цьому напрямку.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що запровадження електронного квитка не лише спростить проїзд у транспорті, але й збільшить надходження від пасажирських перевезень до місцевих бюджетів.

За оцінками експертів, впровадження е-квитка дасть змогу вивести транспортний бізнес з "тіні", забезпечити прозорий облік надходжень і, відповідно, встановити справедливі тарифи на проїзд у громадському транспорті.

Також автоматизація дозволить зменшити витрати підприємств на організацію збору плати за проїзд. Доходи комунальних підприємств збільшаться до 20% за рахунок зменшення кількості пасажирів, які ухиляються від сплати за проїзд. Якість послуг покращиться, можна буде впроваджувати різні види квитків.

Закон не встановлює конкретні терміни, у які міста повинні запровадити е-квиток – усе залежить від рішень органів місцевого самоврядування.

Vox Connector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів