Поділитись:

Президент Польщі підписав зміни щодо видачі Карти поляка

Понеділок, 11 грудня 2017, 09:11

Президент Польщі Анджей Дуда підписав 7 грудня закон про внесення змін до законів про репатріацію, Карту поляка та іноземців.

Ухвалені зміни мають допомогти вирішити житлові проблеми репатріантів, зокрема за допомогою збільшення фінансової допомоги на купівлю помешкання та зміну принципів нарахування дотації для гмін. Новелізація передбачає також процедуру визнання репатріантами членів подружжя репатріантів, що пізніше дозволить таким особам користуватися пенсійним забезпеченням та соціальними виплатами, – пише "Волинський монітор".

Згідно із законом, фінансовою допомогою з боку держави повинні бути охоплені всі члени сім'ї репатріанта. Найближчою родиною репатріанта, відповідно до внесених змін, є його чоловік або дружина, малолітня дитина або діти, що перебувають під опікою щонайменше одного з батьків та разом із репатріантом прибули до Польщі. У законі про репатріацію сформульовано також поняття "кандидат на репатріанта", що дозволяє визначити перелік осіб, яким можуть бути створені умови для поселення. Житло таким особам надає гміна, яка отримує відповідну дотацію з бюджету держави, або вони за посередництвом уповноваженого отримують місце в адаптаційному осередку для репатріантів.

Закон передбачає можливість отримання дозволу на постійне проживання найближчим членам родини репатріанта, якщо вони не можуть або не хочуть набути польське громадянство згідно з процедурою репатріації.

Зміни, внесені до закону про Карту поляка, передбачають, що особа, яка хоче отримати Карту поляка не муситиме доводити, що вона або її батьки, дідусь, бабуся, прадідусь чи прабабуся мали польське громадянство. Умовою отримання Карти поляка буде, зокрема, підтвердження того, що ця особа або її предки є поляками за походженням. Згідно зі змінами, нащадки громадян Другої Речі Посполитої, які не були поляками, не матимуть права на отримання Карти поляка.

Ухвалено також зміни до закону про іноземців. Вони передбачають, що всі особи, які виконують умови репатріації і попросили про надання польської національної візи з метою репатріації до набуття чинності положень (до 1 травня 2017 р.), на основі яких у Польщі почали створювати адаптаційні осередки, зможуть клопотатися про надання їм місця в адаптаційному осередку для репатріантів.

Закон набуде чинності через 14 днів після опублікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДО УВАГИ ВОЛИНЯН: ЗАПРОВАДИЛИ НОВУ СИСТЕМУ РЕЄСТРАЦІЇ НА РОЗМОВУ З КОНСУЛОМ ЩОДО КАРТИ ПОЛЯКА

Надрукувати
мітки:
коментарів