Поділитись:

Ціни на "молочку" можуть зрости вже через місяць

Понеділок, 11 грудня 2017, 14:15

Молочні продукти в Україні можуть подорожчати вже через місяць. Пов'язано це з тим, що переробники з нового року можуть не брати молоко у селян, адже за умовами Угоди про асоціацію з ЄС купувати його дозволяється тільки на спеціалізованих фермах.

Про це інформує "Сегодня".

Прихильники нововведень запевняють: у фермерських господарствах краще дотримуються санітарно-епідеміологічних норм. Доять корів автоматизовано, відповідно, молоко не контактує з руками або повітрям, пояснюють в українському союзі молочних підприємств. Фермери цьому дивуються.

"Вся фішка не в тому, що молоко контактує з повітрям. Воно повинно бути миттєво охолоджене – це основний критерій, за який бореться і Європа", – пояснює власник фермерського господарства Олександр Скиба.

Але у селян з однією або двома коровами в господарстві такого обладнання немає.

"Якщо протягом двох годин молоко не охолоджене до 4 градусів, в ньому починають розвиватися бактерії", – зазначила представник Асоціації виробників молока Олена Жупинас.

І саме тому, поки молоко потрапить на переробку, воно вже вважається другосортним, тобто придатним для виробництва масла або сиру. Тому чиновники і хочуть посилити вимоги до державних стандартів і вже змінили плани щодо впровадження нововведень.

"У селян не припинять молоко закуповувати! З огляду на можливі соціальні наслідки, Мінагрополітики звернулося до технічного комітету з проханням відтермінувати запровадження в дію стандарту до 1 липня 2018 року", – уточнив директор департаменту продовольства Мінагрополітики Микола Мороз.

Але і з липня не припинять приймати молоко. Тому що тоді його ціна зросте майже вдвічі, кажуть фахівці. У селян купують близько 30 % всього продукту на ринку.

Проте до молочників все ж застосують більш суворі перевірки якості. Контролювати будуть не тільки селян, а й фірми-перевізників.

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
06 лютого 2024
22 грудня 2023
26 вересня 2023
14 вересня 2023
08:40
12 вересня 2023
08 серпня 2023
01 серпня 2023
29 червня 2023
16 червня 2023