Поділитись:

В Україні шиють одяг для Dolce & Gabbana і Moschino

Середа, 13 грудня 2017, 08:38
В Україні шиють одяг для Dolce & Gabbana і Moschino

Українські швейні фабрики шиють брендовий одяг на експорт у Європу.

Вартість пошиття одягу в Україні стала вчетверо нижчою за китайську, а за виробництво продукції для світових брендів вітчизняна швея отримує лише 0,5% від ціни речі в європейських бутіках. Абсолютна більшість українських фабрик працюють на експорт, – ідеться в сюжеті ТСН.

У Первомайську Миколаївської області на швейній фабриці працює три сотні людей, котрі виробляють справжній одяг Dolce & Gabbana, Moschino та інших відомих світових брендів. Працівники підприємства радіють тому, що умови праці в них хороші, а зарплатня повністю "біла". Замовлення дають із Німеччини, Франції та інших країн, разом із тканиною, лекалами, ґудзиками, блискавками тощо. Весь процес виробництва суворо контролюється – виробник має звітувати за кожен метр витраченого матеріалу.

Всередину готового одягу вклеюють і вшивають етикетки з брендом та інформацією про догляд за виробом. Бажаної позначки Made in Ukraine на жодному комплекті немає.

"Може, соромляться. Не знаю", – припускають робітники фабрики. Чіпляти цінники на спакований одяг замовники не соромляться – як правило, там тризначні цифри в євро, від 100 до 400. З них фабрика отримує собі мізер – близько 10 євро. Матеріал коштує дорожче за працю, однак у загальній ціні це все одно дріб'язок.

Експерти пояснюють, що і тканина, і розкрій, і пошиття, і пакування і навіть транспортування – хоч за океан – становить лише третину від ціни готового виробу. Це означає, що з кожної 1000 гривень, які покупець витрачає у крамниці на сукню чи сорочку, 700 іде не виробникові, а бренду.

"Бренди отримуюють мільйонні прибутки, а ці люди, які фактично створюють цей товар, вони живуть на межі бідності", –каже Оксана Дутчак, співавтор дослідження, яке європейська кампанія за чесний одяг уперше провела в Україні. Активісти влаштовують пікети брендових крамниць, змушуючи їх платити більше виробникам із третього світу.

Умови праці на українських фабриках не кращі, ніж в Азії: середня зарплата в галузі становить 2700 гривень (на фабриці в Первомайську під 8000 грн), це співмірно з Бангладеш або Македонією. Натомість у Китаї аналогічний показник мінімум учетверо вищий – тепер це не найдешевша робоча сила, бо там зарплата коливається у межах 450-700 доларів. Однак вимагати у брендів більше українські виробники не ризикують.

"От у нас була фірма Gelco, хороша фірма, але Македонія їм дала умови трошки дешевші, і вони все, що шили в Україні, перемістили в Македонію", – розповів директор швейної фабрики Євген Дирдін.

Українські фахівці легкої промисловості шукають кращої долі в інших сферах, або за профілем, але в інших країнах.

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 квітня 2024
05 березня 2024
23 лютого 2024
28 січня 2024
27 січня 2024
11:15
11 січня 2024
23 грудня 2023
14 грудня 2023
18:06
26 жовтня 2023
20 жовтня 2023