Поділитись:

Теорія брехні: рейтинг популістів і брехунів в українській політиці

П'ятниця, 15 грудня 2017, 12:00

"Промисловість зростає, експорт збільшується, країна піднялася в міжнародних рейтингах, полилися інвестиції, будуються дороги".

"Тотальне зубожіння людей, геноцид, влада знищує населення, 60% людей за межею бідності, гіперінфляція".

Так виглядає наша країна у виступах української влади і опозиції. Кому вірити? З початком політичного сезону, тобто з вересня 2017, фактчекінговий проект VoxCheck два місяці стежив за висловлюваннями 20 топ-політиків, які формують політичний порядок денний. Фактчекери зібрали 424 цитати, з яких лише трохи більше третини виявилися правдивими. Тобто в двох випадках з трьох політики відверто брешуть, маніпулюють або сильно перебільшують.

Рейтинг брехунів та маніпуляторів

На першому місці в топі найменш правдивих політиків – Юлія Тимошенко з "Батьківщини", на другому — Вадим Рабінович з фракції "Опозиційний блок", на третьому — його колега Юрій Бойко. Замикають п'ятірку найбільш неправдивих Олександр Вілкул ("Опоблок") і Олег Березюк ("Самопоміч").

Юлія Тимошенко

За два місяці проект зібрав 46 фактологічних цитат Юлії Тимошенко, які можна перевірити. З них всього чотири не містили брехні чи маніпуляції — тобто менше 10 %. Три з чотирьох правдивих цитат — це повтори про те, що, за даними ООН, 60 % людей в Україні перебувають за межею бідності. Це правда, хоча знайти, як ООН порахувала відсоток і що організація має на увазі під межею бідності, не вдалося.

В ході проекту фактчекери провели контент аналіз: оцінили конотацію (емоційне забарвлення) висловлювань політиків. 95 % усіх цитат Тимошенко виявилися негативно зарядженими. "Зубожіння", "геноцид", "знищення людей" — ці улюблені епітети Тимошенко вже стали мемами в соцмережах.

Тимошенко — політик-професіонал зі стажем і тому підкріплює свої слова статистикою: 70 % її цитат містять дані. Найчастіше вона використовує правильну статистику, не взяту з голови.

Чому ж так мало правди в її словах? У 26 % висловлювань Тимошенко можна знайти відверту неправду. При цьому майже в половині цитат лідера "Батьківщини" виявлена маніпуляція. Взяти правильну статистику і перекрутити її до невпізнанності — улюблений риторичний прийом політика.

За цитатами Тимошенко можна скласти антологію маніпуляцій:

  1. опускає частину інформації;
  2. підмінює поняття;
  3. завищує або занижує оцінку;
  4. некоректно порівнює дані.

Яскравий приклад маніпуляцій в стилі Тимошенко – те, як вона описувала пенсійну реформу цієї осені. Мовляв, влада підвищує українцям пенсійний вік до 65 років і скорочує коефіцієнт при нарахуванні пенсій за кожен відпрацьований рік.

Все правда. За винятком кількох деталей. Українці виходитимуть на пенсію в 65 років тільки з 2028 року. По-друге, коефіцієнт дійсно знижується, але на його тлі збільшується зарплата для розрахунку пенсій. В такий спосіб вони вирівнюються для тих, хто виходив на заслужений відпочинок в різні роки. Тобто Тимошенко навмисно опускає частину інформації.

У заявах Тимошенко нерідко зустрічаються арифметичні помилки. Наприклад, вона каже, що скорочення доларового ВВП в 1,7 рази — це мінус 70 %, а коефіцієнт для розрахунку пенсій у 1,35 рази — це мінус 35 %. Насправді у першому випадку -41,5 %, в другом -26 %.

Вадим Рабінович

На другому місці в рейтингу головних "брехунів" – Вадим Рабінович, який поки що так і не вийшов з Оппоблока (хоча обіцяв), творець партії "За життя" і ведучий програми "Хто кому Рабінович" на 112 каналі. У нього VoxCheck перевірив 30 цитат за два місяці, з яких правдою виявилися лише 4 (або 13 %). Як і Тимошенко, він полюбляє статистику, але негатива у його промовах ще більше. Однак, якщо Тимошенко маніпулює зі знанням справи, то Рабінович часом просто плутає дані або не розуміє, про що говорить.

Взяти хоча б його фрази про те, що " найбільші інвестиції в цьому році прийшли в Україну з Росії" та "гастарбайтери принесли до держбюджету понад 4,2 млрд". Гроші заробітчан не йдуть до бюджету — їх отримують родичі українців, що працюють за кордоном. При цьому дані абсолютно неправильні: гастарбайтери з Росії прислали в Україну у першому півріччі $ 300 млн (інших даних наразі немає), а російські інвестори вклали $ 119 млн, і це далеко не найбільший показник.

Юрій Бойко

Замикає трійку лідерів в рейтингу найбільш неправдивих політиків Юрій Бойко, співкерівник Опозиційного блоку. Він акуратніший з даними, хоча правди в його словах не набагато більше, ніж у Тимошенко та Рабіновича — 16 % правдивих цитат (з 31 перевіреної цитати — всього 5 правда).

Бойко теж напирає на статистику і негатив, він один з найактивніших критиків уряду у Верховній Раді.

Як рахували

У вересні-жовтні 2017 команда VoxCheck щодня відстежував слова 20 політиків, які вони робилии на телебаченні, соцмережах, на сайтах партій, у коментарях та новинах. У кінцеву базу перевірок увійшли 424 цитати політиків, кожна з яких містить фактаж — дані, статистику, твердження, які можна перевірити на основі публічних даних. У ході роботи використовувалися такі джерела інформації: Держслужба статистики, НБУ, Державна фіскальна служба, Кабмін, законодавство України, соціологічні опитування, статистичний збірник Міжнародного валютного фонду та інші джерела.

У кінцевий рейтинг увійшли 15 з 20 політиків, які зробили за вересень-жовтень 10 і більше заяв, які містять факти, які можна перевірити. Політики в рейтингу "брехунів та маніпуляторів" проранжовані за сумарною часткою неправдивихх, маніпулятивних та сильно перебільшених заяв за період моніторингу.

Чудова двадцятка

Чиї слова перевіряв VoxCheck за вересень-жовтень 2017:

Найправдивіші

Лідери рейтингу правдорубів — не просто люди з різних політичних таборів. Це абсолютні антагоністи, які відчувають один до одного ідіосинкразію вищої міри.

Впіймати Гройсмана на брехні дуже складно. Цитати прем'єра в основному стосуються виконаної урядом роботи, опису законопроектів, ініційованих Кабміном, бюджету тощо. "Ми побудували, ми запустили, ми ініціювали" — ось приблизний зміст промов Гройсмана.

Риторика Гройсмана дуже схожа на риторику Порошенка. Багато статистики, мало емоційних фраз і суцільний позитив. Негативних подій немов би немає. І обидва нерідко повторюють один одного. Іноді складається враження, що спічрайтери у прем'єра і президента одні й ті самі.

Ось лише кілька прикладів.

Володимир Гройсман:

"За даними Європейської бізнес-асоціації, 86% її учасників оптимістично дивляться на розвиток України".

Петро Порошенко:

"Індекс інвестиційної привабливості ЄБА став позитивним".

Володимир Гройсман:

"Ми вже другий рік поспіль утримуємо економічне зростання".

Петро Порошенко:

"ВВП зростає шість кварталів поспіль".

Володимир Гройсман і Петро Порошенко:

"Надходження до місцевих бюджетів збільшилися".

Все це правда. Якби Гройсман і Порошенко говорили більш емоційно, то ми б почули про небувале зростання ВВП і загальне щастя українців. Але політики обережні у висловлюваннях і намагаються не дратувати електорат явно неправдивими твердженнями.

Проте тема боротьби з корупцією випарувалася, приватизації не існує, і вкрай повільне відновлення економіки — це не про нас.

Риторика Міхеїла Саакашвілі кардинально відрізняється від промов Порошенка і Гройсмана. У 60 % випадків він говорить про негатив, половина цитат містять емоційне забарвлення. Він обурюється щоразу, як йде мова про стан української економіки і боротьби з корупцією, але позитивно описує свої досягнення в Грузії. І в першому, і в другому випадку він в основному правдивий. Хоча любить і перебільшити — як свої успіхи в Одесі або Грузії, так і проблеми України.

ТОП-5 найбільш конкретних

Політики-мовчуни

До рейтингу брехунів і правдорубів увійшли політики, які сказали мінімум 10 фактологічних цитат за два місяці і які вдалося перевірити фактчекерам.

Якби лідер партії Народний фронт Арсеній Яценюк був більш активним в публічній площині, не виключено, що він очолив би рейтинг. Але за два місяці він сказав лише чотири фактологічних цитати. Всі правдиві. Зазвичай політик апелює до своїх досягнень на посту прем'єра або розмірковує про відносини України і Заходу.

Колега Яценюка по партії і глава фракції "Народний фронт" у парламенті Максим Бурбак теж не увійшов до основного рейтингу — за два місяці лише 8 цитат. Щоправда, у нього і правди значно менше: 38 %.

Ще один правдоруб, який не увійшов до рейтингу через незначну кількість фактологічних цитат, — заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко. До списку українських політичних важковаговиків 37-річний одесит явно не належить. Однак він охоче роздає коментарі журналістам і ведучим ток-шоу, один в один повторюючи тези Петра Порошенка і Володимира Гройсмана. У вересні-жовтні вони втрьох вихваляли реформу децентралізації зі статистикою в руках або роз'яснювали сутність пенсійної реформи.

Секрет правдивості депутата у тому, що він уникає відповідей на питання, в яких він не розуміється, але непогано орієнтується у статистиці, коли мова йде про знайомі йому теми. Щоправда, фактаж він використовує не дуже часто. За два місяці VoxCheck перевірив лише дев'ять цитат Гончаренка.

Лідер фракції БПП Артур Герасимов теж поза рейтингом — 3 цитати у фактчек-проект. Не те, що б він мало виступав, але однозначно рідко використовує факти, які можна перевірити. Спеціалізація Герасимова — зовнішня політика та інші теми, які зазвичай мало перевіряються.

Ознаки брехні та маніпуляції

Якщо український політик когось лає, то швидше за все це буде брехня або маніпуляція. Розпізнати правду без перевірки даних теж досить просто: її найчастіше говорять в позитивному контексті — коли чимось хваляться, наприклад. 70% цитат з позитивною конотацією — правдиві.

Разом з тим, якщо політик посилається на статистику і дані, не факт, що він не бреше. Велика ймовірність, що він зманіпулює або використає недостовірні дані.

Аналіз VoxCheck показав: представники влади в Україні — принаймні на даний момент — значно частіше говорять правду, ніж опозиція. Єдиний виняток з цього правила — Міхеїл Саакашвілі. Втім, правдивість не означає кристальну чесність. Це лише вміння вибрати тему, у якій політик дійсно компетентний. Тому VoxCheck рекомендує орієнтуватися не тільки на слова політиків, але й на їхні вчинки.

Топ-3 цитат від VoxCheck:

Вадим Рабінович:

"Нам знову запропоновано бюджет проїдання. Основні доходи - митниця, акцизи, податки…"

Юлія Тимошенко:

"Україна сьогодні є лідером в Європі по дитячій смертності і смертності породіль".

Юрій Бойко:

"Ініціатива в.о. міністра охорони здоров'я щодо платних пологів свідчить, як мінімум, про кричущий непрофесіоналізм".

Головне джерело доходів бюджету — це податки. Де Рабінович хотів би взяти гроші для бюджету?

Смертність породіль в Україні на рівні інших країн СНД: 24 випадки смертей породіль на 1000 осіб і 5,5 смертей немовлят на 1000 осіб. Середній по ЄС показник, звичайно, нижчий. Але у Румунії, наприклад, ситуація значно гірша: 31 смертей породіль і 6,3 — немовляти на 1000 осіб.

Ні Уляна Супрун, ні будь-хто з МОЗ не пропонували зробити пологи платними. Навпаки, МОЗ постійно говорить про те, що пологи залишаться безкоштовними.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 листопада 2023
16 серпня 2023
15 червня 2023
11 червня 2023
07 травня 2023
09:07
18 липня 2022
29 червня 2022
30 квітня 2022
01 квітня 2022
14 лютого 2022