Поділитись:

Посилки українців можуть застрягнути на кордоні

Субота, 16 грудня 2017, 16:22

Поштові оператори не уявляють, як їм технічно виконати нове обмеження, ухвалене народними депутатами.

Ухвалені минулого тижня, але поки не підписані спікером і Президентом зміни до Податкового кодексу (законопроект №6776-д), можуть затримати посилки українців на кордоні. Як тільки закон вступить в силу, – інформує еizvestia.com.

Про це заявив в. о. генерального директора ВАТ "Укрпошта" Ігор Смілянський, посилаючись на досвід Білорусі, де вже ввели обмеження вартості поштових відправлень з-за кордону, з яких не платяться податки, сумою в 22 євро.

"За дивним збігом обставин в Росії з 7 грудня 2017 року введено нові правила про отримання посилок з-за кордону – при вказівці податкового коду платника і місця, де був придбаний товар. І вже 9 грудня через цього тисячі посилок застрягли на кордоні РФ ", – навела інший приклад директор з правових питань "Нова Пошта" Інна Хомич.

Нагадаємо: згідно із ухваленими змінами, з 1 січня 2019 року, кожен українець зможе отримувати щомісяця без сплати податків (мита та ПДВ), не більше трьох посилок вартістю 150 євро (поки такі відправлення можна проводити кожен день). І до сих пір немає повної ясності, як вона повинна застосовуватися: фахівці сперечаються про те, на що будуть поширюватися горезвісні 150 євро – тільки на одну посилку або на всі три загалом.

До того ж поштові оператори і служби експрес-доставки не розуміють, як вони зможуть реалізувати вимоги закону, нехай і через рік.

"Це неможливо ні технічно, ні організаційно, ні фінансово", – запевнив президент Української асоціації директ маркетингу Валентин Калашник.

Навіть якщо якось вдасться вирішити проблеми з ідентифікацією покупців в іноземних інтернет-магазинах, урахуванням кількості посилок на адресу кожного з них різними службами доставки в Україну, все одно залишиться питання інтеграції баз даних операторів з митною службою і пунктами видачі таких посилок.

"Найімовірніше нам доведеться обмежитися містами-мільйонниками, де ще буде можливо це організувати", – каже Інна Хомич.

В результаті значного ускладнення контролю неминуче збільшиться час для перевірки всіх відправлень митниками, а значить свої посилки громадяни чекатимуть ще довше. Наскільки довше – це невідомо.

Надрукувати
мітки:
коментарів