Поділитись:

Юристи та менеджери: які спеціалісти можуть покласти дипломи у довгий ящик

Неділя, 14 січня 2018, 14:30

У найближчі п'ять років такі професії як продавець, менеджер, економіст, юрист та низка інших застарілих професій відмиратимуть. Натомість нові, інноваційні професії користуватимуться найбільшим попитом, повідомив УНН заступник голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко.

"Прогноз на найближчі 5 років дуже простий. Такі професії як продавець, менеджер, економіст, юрист та низка інших застарілих професій будуть відмирати. І батьки, які відправили своїх дітей вчитися на ці спеціальності, фактично прирікають їх на безробіття у майбутньому. При цьому всі нові, інноваційні професії будуть користуватися найбільшим попитом", — зазначив він.

Крім того, за словами Кравченка, вже зараз, та у найближчому майбутньому у роботодавців буде високий попит на кваліфіковані кадри, але які постійно можуть навчатися.

"Проблема в тому, що ми сьогодні хочемо жити ще за радянськими стандартами: закінчили університет і хочемо прийти на якесь тепло робоче місце і сидіти весь час нічого не робити. Той час минув. Сьогодні технології змінюються кожні два роки. Тобто кожні два роки працівник або оновлює свої знання, навчаючись дистанційно або он-лайн (мається на увазі не вища освіта, а будь-які освітні платформи, курси) або перенавчається. Роботодавці також мають навчати робочий персонал, а не, як це відбувається зараз: закуповують нове обладнання і хочуть, щоб люди одразу вміли з ним працювати", — пояснив він.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 5 професій, які стануть популярними у 2018 році

Як уточнив спеціаліст, через 5 років може змінитись й ринок праці.

"За окремим думками більшість перейде у фріланс. Хтось вважає, що це будуть самозайняті люди. Ілон Маск, наприклад каже, що усім державам треба зробити акцент на самозайнятість", — додав заступник голови служби зайнятості.

Кравченко прогнозує, що через 10 років люди не будуть думати як до когось найнятися, а будуть думати як зробити свої послуги кращими, щоб їх найняло якомога більше роботодавців (на певний період часу).

Він також додав, що на сьогодні в Україні є кадрова криза у медицині, але і питання до оплати праці медиків також дуже велике. Також бракує інженерів, агрономів, людей, які несуть інтелектуальний продукт.

"Цікавий приклад у цьому контексті те, що наш Київський Політехнічний Інститут розробляє для Boeing певні інженерні рішення. Тобто ми маємо величезний потенціал, але таких спеціалістів у нас стає все менше й менше. З огляду на це, найбільш затребуваними професіями у найближчому майбутньому стануть інженери, лікарі, програмісти", — резюмував Кравченко.

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 січня 2024
15 грудня 2023
19 жовтня 2023
11 серпня 2023
05 червня 2023
08 травня 2022
18 грудня 2021
17 жовтня 2021
30 вересня 2021
28 вересня 2021