Поділитись:

Зростання цін: результати 2017 та очікування 2018 (інфографіка)

Четвер, 18 січня 2018, 09:58

Лідерами росту цін із початку 2017 року були алкоголь та сигарети, які подорожчали на 20,7 %.

Про це у мережі Facebook написав генеральний директор і засновник Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

У 2017 році до ТОП-3 лідерів увійшли також витрати на продукти й ресторани, а також готелі, вартість яких у середньому по країні піднялась на 17,7 % та 17,3 % відповідно.

Витрати на ЖКГ посіли місце в середині списку та додали за рік 10,6 %.

А найменшими темпами зростали ціни на одяг, взуття та товари для дому, включаючи електроніку. Гардероб за минулий рік став дорожчим лише на 0,9 %, покупки для дому -- на 3,1 %, а відпочинок – на 4,5 %.

Загальна інфляція в 2017 році склала 13,7 %, що на 70 % перевищило прогноз Уряду.

"Цього ж року вартість алкоголю буде зростати значно помірніше порівняно з минулим через те, що акцизи цього року зросли лише на коньяк та бренді. Ціни на спиртні напої все ж будуть зростати, але через зростання собівартості виробництва. Тому на загальний рівень інфляції ця продукція 2018 року не буде мати суттєвого впливу", – зазначив експерт.

Подальше зростання ціни на внутрішньому ринку, на думку Олексія Дорошенка, призведе до збільшення імпорту. Таким чином, продукти харчування зростуть за рік на 12-14 % у середньому. Лідери цінової гонки покажуть до 20-25 % зростання порівняно з 35-50 % минулого року. Однак продукти знову будуть драйвером інфляції й цьогоріч.

2018 року вартість одягу та взуття буде зростати досить стрімко, насамперед через збільшення мінімальної зарплати. Тому галузь може показати, за результатами року, зростання цін до 10 %. За офіційними даними, витрати кожної сім'ї на одяг та взуття становлять біля 5 %.

Значний вплив на річний рівень інфляції цього року можуть чинити ціни на пальне через зростання світової ціни на нафту та девальвацію гривні. За результатами перших двох місяців Україна отримає щонайменше 2 % зростання інфляції (в кращому випадку, у найгіршому – вона може сягнути 3 %).

"Історія повторюється, коли роком раніше країна мала високу інфляцію, на яку не було відповідної реакції економічного блоку Кабінету Міністрів. Запізнілі кроки призвели до показника 13,7 % середнього зростання цін на продукти, товари та послуги", – зазначив експерт.

Надрукувати
мітки:
коментарів