Поділитись:

В Україні почалася ліквідація Державної інспекції навчальних закладів

Четвер, 18 січня 2018, 12:50

У Міністерстві освіти і науки повідомили про початок процесу перетворення Державної інспекції навчальних закладів у Державну службу якості освіти.

Служба якості освіти має стати новим органом, що відповідатиме за дотримання якості освіти та освітніх стандартів, – повідомляє Освіта.ua.

Планується, що процес реорганізації нової служби триватиме до ліквідації її попередника – Державної інспекції навчальних закладів. Зокрема, створена комісія займатиметься переведенням працівників, закриттям рахунків, передачею матеріальних цінностей тощо.

Зі слів голови реорганізованої Державної служби якості освіти Руслана Гурака, який також призначений очільником комісії з реорганізації, раніше ДІНЗ здійснювала винятково державний нагляд за діяльністю навчальних закладів та дотриманням ними законодавства для забезпечення якості освіти. Відтепер нова служба відповідатиме і за зовнішню, і за внутрішню систему забезпечення якості освіти.

"Зовнішня відбуватиметься у формі інституційного аудиту. Він проводитиметься раз на 10 років, щоб оцінити якість процесів у навчальному закладі, та надати рекомендації, як їх покращити. Однак перед цим ми маємо допомогти навчальним закладам побудувати внутрішню систему забезпечення якості освіти. Ми готуємо проект, з яких саме елементів має складатися ця система. Працюємо над підготовкою рекомендацій до кожного принципу – як мають бути реалізовані процеси, критерії перевірки тощо", – зазначив Гурак.

Вже з вересня 2018-го служба планує провести 5-6 пілотних інституційних аудитів. До цього часу також має завершитися формування відповідної нормативно-правової бази.

Одночасно у 2018 році планується відкриття шести територіальних підрозділів служби у Києві, Харкові, Дніпрі, Львові, Одесі, Вінниці або Хмельницькому.

До повноважень нової служби буде віднесено проведення інституційних аудитів закладів освіти, надання рекомендацій щодо організації та функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти, затвердження нетипових освітніх програм дошкільної та загальної середньої освіти.

Також служба проводитиме моніторинг якості освітньої діяльності та якості освіти.

Надрукувати
мітки:
коментарів