Поділитись:

Нова українська школа: скільки коштуватимуть реформи

Четвер, 18 січня 2018, 17:05

Цьогоріч розпочнуться масштабні зміни у шкільній освіті. Будуть створені нові освітні програми початкової школи та підготовлені нові підручники, на вчителів чекає програма підвищення кваліфікації та робота за новими професійними стандартами й інше.

Про те, чи достатньо в бюджеті коштів на втілення всіх запланованих новацій, розповіла Людмила Мозгова, кандидат педагогічних наук, аналітик із питань освіти Асоціації міст України.

У 2018-му році з держбюджету планується витратити більше 1 мільярда гривень на продовження програм з покращення освітньої інфраструктури – закупівлю автобусів для підвезення дітей до опорних шкіл, обладнання природничо-математичних кабінетів та розвиток інклюзивної освіти. Зокрема, на придбання автобусів для опорних шкіл передбачено 200 млн грн, 441 млн грн – на природничо-математичні кабінети, а також 505 млн грн – на підтримку освіти дітей з особливими освітніми потребами.

Значне фінансування закладено для втілення концепції "Нова українська школа":

  • майже 1 млрд грн на забезпечення учнів початкових класів навчальними засобами та мобільними меблями;
  • 163 млн – на придбання техніки для початкової школи;
  • 386 млн – на підвищення кваліфікації вчителів;
  • 272 млн – підручники для 1-го класу.

Також 48 млн передбачено на закупівлю навчально-методичної літератури для початкових класів. У цілому на видання, придбання, зберігання та доставку підручників і посібників у держбюджеті передбачено 755,5 млн грн.

Освітня субвенція з держбюджету місцевим бюджетам складає 61,7 млрд грн. При цьому зауважуємо, що освітня субвенція зростає тільки на 17 %, у той час як заробітна плата зростає на 25 %. За підрахунками АМУ, в цілому по Україні нестача освітньої субвенції складатиме 4,5 млрд грн, що мають покрити видатки лише на заробітну плату педагогічних працівників.

"Зважаючи на вище зазначене, очікувано, що освітня реформа буде реалізована за принципом співфінансування з місцевих бюджетів. Отже, її впровадження, зокрема, буде залежати від їх можливостей", – зазначила експерт.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів