Поділитись:

Міносвіти розбереться із проблемою опалення у вишах

П'ятниця, 19 січня 2018, 09:10

У Міністерстві освіти і науки України знають про проблеми з опаленням у вищих навчальних закладів і обіцяє вирішити їх.

Про це заявили у відомстві.

У Мінсовітии зауважують, що згідно із чинним законодавством, за будь-яких умов, зокрема кліматичних, заклад вищої освіти не може підміняти аудиторне навчання дистанційним. ВНЗ в межах власної академічної автономії може сам визначати послідовність, коли і які форми роботи будуть застосовуватись. Однак, як би заклад не структурував навчання, кількість запланованих аудиторних годин має бути одна й та ж. Тобто можливе перенесення позааудиторних занять на зимовий період, а аудиторних – на весняний та літній без втрат для навчання.

Водночас в МОН наголошують, що існує значна проблема з енергоефективністю українських університетів.

"Старі приміщення потребують капітальних ремонтів, аби ресурси на їх утримання використовувались розумно. Нещодавно МОН та Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) узгодили основні питання відбору українських вишів до другої фази проекту "Вища освіта України", що спрямований на покращення енергоефективності університетів та оновлення їх наукового обладнання. Загальна вартість проекту – 160 млн євро. Зараз починається перша черга, і в 7 вишах проводитимуть серйозні заходи для енергозбереження та оптимізації управлінських процесів енергоспоживання. Загалом під час першого етапу роботи планують здійснити майже в 150 будівлях", – йдеться у повідомленні.

Наразі Міністерство освіти і науки України надіслало лист у заклади вищої освіти з проханням надати інформацію про планування навчання у закладах. Міносвіти обіцяє одразу повідомити про ситуацію через свої інформаційні ресурси.

Як відомо, проблема набула розголосу після інфорації, що з 24 січня до 28 лютого факультети та інститути Київського національного університету ім. Т.Шевченка будуть проводити навчальні та виробничі практик поза межами університету.

До слова, у листопаді 2017 року студенти Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки вийшли на мітинг через те, що в закладі не включили опалення. Тоді ДКП "Луцьктепло" повідомляло, що станом на 4 жовтня університет боргував 19892,18 гривень. Це 51 місце у рейтингу боржників-юридичних осіб.

Надрукувати
мітки:
коментарів