Поділитись:

"Темні часи": блискучий Гері Олдмен в ролі Черчилля (рецензія)

Субота, 20 січня 2018, 12:00

Нещодавно я нарешті переглянув стрічку феноменального Пола Томаса Андерсона "There Will Be Blood", яку в Україні чомусь назвали – "Нафта" (дослівний переклад назви фільму – "І буде кров". Фраза взята з Біблії).

Під час перегляду я кілька разів писав своїй дівчині, що спостерігаю за найвидатнішою акторською грою, яку мені доводилося бачити. Оскароносний Деніел Дей-Льюїс твердо засів в моїй голові, як найкращий актор усіх часів та народів. І цю думку буде надзвичайно важко похитнути.

Проте тиждень "шокової терапії" на цьому не закінчився. В четвер я відвідав кінозал Multiplex, що в розважальному центрі "Промінь", та ознайомився з історично-політичною стрічкою англійського режисера Джо Райта "Темні часи".

"Воуууу, містер Олдмен!" – загуділо в мене голові, від першого дотику до гри Гері Олдмена. Він блискуче передає харизму, метушливість, різкість, алкогольно-метамфетамінову психозність Черчилля. І лише заради цього, варто дивитися це кіно.

Але, все ж таки, пройдемося трішки сюжетом. Якщо ви дивилися останній фільм Крістофера Нолана "Дюнкерк", то "Темні часи" стануть для вас таким собі перебуванням за кулісами тієї історії. Чому? Джо Райт у своїй стрічці описує аналогічний період в історії Другої Світової Війни та Великобританії. Армія британців потрапила у пастку в французькому Дюнкерку та ризикує бути повністю знищеною. Вінстона схиляють до мирних переговорів з Гітлером, проте він категорично проти домовлятися з цим "чоловіком".

У передвоєнні роки Вінстон Черчилль жорстко критикував політику умиротворення Гітлера, що проводилася урядом Чемберлена і після укладення в 1938 році Мюнхенської угоди сказав в Палаті громад:

"У вас був вибір між війною і безчестям. Ви вибрали безчестя і тепер отримаєте війну".

У фільмі розкривається роль одіозного британця, як людини, яка завдяки своїй твердості та непоступливості, не віддала Великобританію Гітлеру та врятувала 300 000 британських солдат з Дюнкерка.

Безсумніву, ця стрічка повинна носити ім'я Гері Олдмена. Його фантастичне перевтілення вражає й у мене не вистачає слів, щоб передати наскільки він "хорош", якщо говорити російською мовою. Зрештою, підтвердженням моїх слів є "Золотий глобус" за кращу чоловічу роль у драматичному фільмі.

Попереду "Оскар"...

Оцінка: 9,5 з 10

Рубрика "Кіно у Луцьку" виходить за підтримки наших партнерів РЦ "Промінь" та кінотеатру "Multiplex".

Надрукувати
мітки:
коментарів