Поділитись:

На зростання цін в Україні вплинули заробітчани

Вівторок, 23 січня 2018, 08:16

Товари та послуги в Україні дорожчають через підвищення зарплат, які зросли з причини трудової міграції.

Про це заявив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб, – пише "Сегодня".

"Зростання зарплат в економіці, яке перевищило очікування, пояснюється і міграційними трендами. Зараз багато говорять про те, що вони несприятливі для України. Люди працездатного віку їдуть працювати в інші країни. Це створює тиск на ринок праці в Україні. Роботодавцям доводиться підвищувати зарплати, щоб утримати працівників", – розповів віню

Трудові мігранти побічно вплинули на зростання інфляції. Водночас зарплати, які вони надсилають в Україну, стали одним з головних факторів її стримування.

"Економіка – комплексна система. Якщо в одному місці прибуває, то в іншому, відповідно, зменшується. Дійсно, трудова міграція підвищує тиск на зарплати всередині країни. Але зростання зарплат повинно відповідати зростанню продуктивності. Коли людина виробляє стільки ж, як і раніше, але хоче отримувати більше, бо інакше виїде в Польщу – цей підхід і створює тиск на ціни. З іншого боку, збільшення потоку мігрантів за кордон призводить до того, що вони більше грошей повертають в Україну. Це призводить до зміцнення обмінного курсу", – наголосив Сологуб.

Зі слів чиновника, ефект для інфляції був неоднозначним.

"Важливо розглядати економічну ситуацію в комплексі. Інфляція в 13,7% – це, звичайно, багато. Але з іншого боку, якщо подивитися в цілому на макроекономічну ситуацію минулого року, вона не виглядає такою вже й поганою. У цілому вона досить стабільна", – підсумував Дмитро Сологуб.

Надрукувати
мітки:
коментарів