Поділитись:

Усе, що треба знати про нові правила перетину кордону

П'ятниця, 26 січня 2018, 19:30
Усе, що треба знати про нові правила перетину кордону

З 1 січня почали діяти оновлені правила митного контролю для ввезення на територію України та вивезення за кордон різних предметів вжитку.

Митні правила є однаковими для всіх громадян України, незалежно від виду транспортного засобу, яким перетинається кордон (за винятком загальної суми речей, які будуть ввозитись та вивозитись), і вказані з розрахунку на одну людину за умови перетину кордону разово впродовж однієї доби, – інформує 24 телеканал.

Коридори на митниці

Для початку варто правильно обрати коридор, а їх усього 2: "зелений" та "червоний". "Зелений" – це відсутність письмового декларування речей, які ви збираєтесь провозити, без заповнення митної декларації, без митних зборів. "Червоний" – навпаки.

Ви можете пройти митний контроль по "зеленому" коридору, якщо:

  • Перевозите в багажі особисті речі.
  • Везете зі собою їжу загальною сумою до 200 євро.
  • Різні товари загального вжитку на суму до 1000 євро в аеропортах, або 500 євро машиною, поїздом та іншими видами транспорту, крім літаків.
  • Гроші в будь-якій валюті, яка має еквівалент до 10 тисяч євро.
  • Не більше 5 упаковок медикаментів (заборонено перевозити психотропні та наркотичні медичні препарати).
  • Алкоголь (можна перевозити тільки особам, що досягли 18 років) – до 1 літру міцних напоїв (більше 22 % вмісту спирту), до 2 літрів вина і до 5 літрів пива.
  • Тютюнові вироби – до 200 цигарок (1 блоку), або до 250 грам тютюну, або до 50 сигар.

"Червоний" коридор варто обирати, якщо вам необхідно проходити митний контроль із обов'язковим заповненням митної декларації.

Усе, що треба знати про нові правила перетину кордону

Важливі нововведення: згідно зі змінами у статті № 374 Митного Кодексу України, які вступили в силу з 1 січня 2018 року щодо ввезення та вивезення товарів з-за кордону в Україну – не підлягають оплаті мита товари, які мають вагу до 50 кг, та коштують не більше 500 євро, або 1000 євро, якщо ви подорожуєте літаком. При цьому необхідно бути відсутнім в Україні більше, ніж 24 години, і в'їжджати на Батьківщину не частіше одного разу протягом 72 годин. Якщо ж ви приїжджаєте частіше, тоді без оподаткування дозволяється провезти товарів не більше, ніж на 50 євро.

Якщо при перетині кордону ви порушили одне з часових обмежень – вам доведеться сплатити податки у розмірі 20% від вартості товарів, яка є різницею, що перевищує 50 євро.

Якщо ж з часовими рамками все добре, але ви намагаєтесь перевезти товарів на суму, більшу за 500 євро, тоді доведеться сплатити не тільки 20 % ПДВ від суми, що перевищує 500 євро, але ще й 10 % мита.

Така сама схема діє, якщо ви дотримались і часових обмежень, і грошових, але не вклались у вагу в 50 кг – 20 % ПДВ і 10 % мита.

Кожне обмеження і правило розраховується на одну людину.

Що входить до списку особистих речей, які не оподатковуються

[image=37441 class="clicable-image" data_full=/img/original/feed_publication_image/22/22817_suo05MbHlN6I.jpg ]

[image=37442 class="clicable-image" data_full=/img/original/feed_publication_image/22/22817_S4iHtTiPt3Ht.jpg ]

Вивезення різноманітних товарів за межі України

Вивозити або ж пересилати з нашої держави за кордон можна товари, вартість яких в сумі не перевищує 10 тисяч євро (еквівалент). Це правило стосується як тих товарів, що необхідно декларувати, так і тих, які можна провозити по "зеленому" коридору.

Якщо все-таки необхідно вивезти щось, що коштує дорожче зазначеної вище суми, тоді товари підлягають письмовому декларуванню з поданням митної декларації та сплаті вивізного мита.

Можна обійтись без документів (якщо загальна вартість товарів перевищує суму у 10 тисяч євро), що видаються державними органами для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, у наступних випадках:

  • Ви виїжджаєте за кордон на постійне місце проживання, тому забираєте речі з собою.
  • Ці речі входять до складу спадщини, оформленої в Україні на користь громадянина-нерезидента, але необхідно підтвердити склад спадщини нотаріально.
  • Якщо українець вивозить речі тимчасово, надавши перед тим письмове зобов'язання про їх зворотне ввезення.
  • І навпаки – були тимчасово ввезені на митну територію України під зобов'язання про їх зворотне вивезення, що підтверджується відповідними документами.
  • Якщо ці речі громадянин-нерезидент одержав у вигляді призів і нагород за участь у змаганнях, конкурсах, фестивалях тощо, які проводились на території України. Це необхідно також підтвердити відповідними документами.

Також митному оподаткуванню не підлягають товари, що були куплені нерезидентами в Україні, але при цьому їх загальна фактурна вартість не повинна перевищувати сумі задекларованих грошей, які іноземець перед тим ввозив у нашу державу.

Замовлення товарів через інтернет з-за кордону

Нові правила Митного Кодексу торкнулись також інтернет-замовлень з іноземних сайтів. Тепер вартість будь-яких посилок не повинні перевищувати загальної суми у 150 євро. Якщо ж ви порушуєте це правило, то пересилання буде оподатковуватись і підлягати обов'язковій сплаті мита на кордоні.

Щодо обмеження кількості посилок в одні руки (не частіше 3 на місяць) – наразі чиновники проголосували про відтермінування введення цієї поправки до 1 січня 2019 року.

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
16 квітня 2024
15 квітня 2024
11 квітня 2024
09 квітня 2024