Поділитись:

Рейтинг автомобілів в Україні: що у тренді

Вівторок, 30 січня 2018, 21:03

2017 року українці купили на 25 % більше нових автомобілів, ніж 2016-го.

Трійка лідерів колишня: японські, французькі та німецькі машини. А ось вітчизняних "Ланосів" купили майже наполовину менше. Експерти авторинку очікують цього року зростання продажів ще на 20 % і бум попиту на електромобілі, – пише "Сегодня".

Що в тренді

Другий рік поспіль покупці віддають перевагу іномаркам відомих брендів, що належать до середнього класу.

З моделей найзатребуваніші так звані "паркетники" – автомобілі з повним приводом, або з неповним приводом (вони дешевше на 20-25 %), але з високим дорожнім просвітом і кузовом універсал (ззаду є двері до салону, задні сидіння складні). Це дозволяє виїхати родиною або компанією на природу, на дачу, є місце для речей, а при потребі можна перевезти не важкий великогабаритний вантаж. Далі йдуть класичні 4-дверні хетчбеки і седани (зі звичним багажником), причому як дорогі, так і дешевші.

Недорогі іномарки стали альтернативою нашому "Ланосу" – за рік продажі нових "Ланосів" впали на 38 % (до 1 700 шт.). Водночас електромобілів, правда, переважно б/в, продано 2 700 шт. У вісім разів виріс попит на дешеві мікролітражки з Узбекистану, їх продано майже 2 400 шт., або 2,8 % ринку нових авто.

Прогнози

Гендиректор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко відзначає зростання попиту на бюджетні моделі авто, причому всіх марок.

"Ще 10 років тому, коли автокредитування було на піку, люди купували машини за ціною $ 30-40 тис., зараз за готівку – по $ 12-25 тисяч, – аналізує Назаренко. – Ті, у кого грошей вдвічі менше, йдуть на вторинний ринок або купують нерозмитнені машини з Європи, не платять податки і їздять на свій страх і ризик".

Назаренко прогнозує 2018 року зростання продажів на нові автомобілі до 100 тис. шт. на рік (для порівняння: рекордного 2008 року продано понад 600 тисяч штук). Також, із його слів, подвояться продажі електромобілів, причому як нових, так і б/в – до 5,5-6 тисяч штук.

Експерт авторинку Костянтин Кінбурн очікує буму продажів на електромобілі 2020 року:

"Люди придивляються до них, але беруть за ті ж $ 10-12 тис. Традиційні міські авто з низькою витратою палива. Думаю, що 2018-го електробуму ще не буде, але продажі зростуть втричі. А ось 2020-го "електро" вже стане гідною альтернативою".

Також, із його слів, лідери продажів пропонують більший вибір моделей, ніж конкуренти, і дають відстрочки за платежами для корпоративних клієнтів, які поповнюють свої автопарк.

Надрукувати
мітки:
коментарів