Поділитись:

В яких умовах тримають арештантів Лук'янівського СІЗО (фото)

П'ятниця, 23 лютого 2018, 21:05

Наразі у столичному слідчому ізоляторі утримують близько 2,5 тисяч арештантів, які чекають вироку суду. Після вердикту їх або випустять, якщо невинуваті, або ж відправлять до виправної колонії, якщо доведуть вчинення злочину.

Українські СІЗО перевантажені, відтак і умови утримання не відповідають запровадженим стандартам. У Міністерстві юстиції пояснили, що таке "перенаселення", передусім, пов'язане зі швидкістю роботи судів, які розглядають справи арештантів, – повідомляє Український простір.

Без скла на вікнах: температура у камері регулюється природою

У камерах дуже холодно, адже на вікнах немає скла – їх просто завішують ковдрами та простирадлами. Через низьку температуру затримані змушені спати у куртках, а про гарячу воду в крані взагалі не йдеться. Стіни та стеля повністю вкриті грибком: вже через десять хвилин перебування у такому приміщенні дихати стає важко. Такі умови спричиняють проблеми зі здоров'ям, зокрема туберкульоз.

Люди, які утримуються у СІЗО, кажуть, що навіть готові зробити ремонт у камері власними силами.

"Давайте ми вкладемо якусь копійку, якщо у них не вистачає. Адміністрація закладу й рада була б щось зробити, але на це просто немає коштів", – кажуть арештанти.

Начальник Лук'янівського слідчого ізолятора Валерій Бунак розповів, що, як правило, ремонт у камерах і закупівлю матеріалів роблять за кошт самих затриманих.

Нові камери з санвузлами та кондиціонерами

На території Лук'янівського СІЗО розташований двоповерховий корпус, де раніше утримували жінок. Однак після 2014 року його закрили та не використовували. Проте цьогоріч пенітенціарники вирішили відремонтувати цю будівлю, щоб покращити умови утримання арештантів.

Після відновлювальних робіт у корпусі буде 25 камер, які відповідають всім чинним нормам. Зокрема там встановлять санвузли та кондиціонери, саму будівлю утеплять, а також встановлять спеціальні вікна з ґратами, які пропускатимуть природне освітлення, однак зберігатимуть тепло. Щоб у приміщенні не утворювався грибок, стіни обшиють гіпсокартоном і проведуть вентиляцію.

Оновлення однієї камери обійдеться у 50-70 тисяч гривень, а ремонт усього корпусу коштуватиме від 3,5 до 5 мільйонів.

Надрукувати
мітки:
коментарів