Поділитись:

Україна наполягає на змінах у законі про Інститут національної пам'яті Польщі

П'ятниця, 23 лютого 2018, 14:34

Позиція України щодо ухвалених змін до закону про Інститут національної пам'яті Польщі чітка і однозначна – закон має бути змінений.

Про це заявив Віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко, – повідомляє "Урядовий портал".

"Закон про Інститут національної пам'яті Польщі має бути змінений. Це чітка позиція і Президента України, і Верховної Ради України, і Уряду, і нашої делегації, яка була у Варшаві, - сказав він. - Як це буде робитися – через рішення Конституційного суду, через ініціативу опозиції чи влади – нам в принципі все одно, це внутрішнє польське питання", - сказав він.

Віце-прем'єр-міністр наголосив, що ухвалені зміни до польського закону про Інститут національної пам'яті несуть загрозу кримінального переслідування українців через відмінну від польського політикуму точку зору.

"Навіть якщо говорити про спільні наукові дослідження, ми ж розуміємо, що цей процес має бути взаємним. Такі роботи мають проводитися як на території Польщі, так і на території України. Скажіть, будь ласка, наші дослідники, науковці, представники громадськості і державних установ, які будуть брати участь у таких роботах, чи не потраплять вони під кримінальне переслідування через новий закон про Інститут національної пам'яті тільки через те, що у них трохи інше сприйняття історії, ніж у нинішнього польського політикуму, який проголосував за цей закон?!" - наголосив Павло Розенко.

Коментуючи інформацію про те, що в українців, які претендують отримати "карту поляка", запитують про їх ставлення до Степана Бандери та націоналістів, Павло Розенко зазначив, що Україна відслідковує такі випадки, така інформація надходить, у тому числі, від об'єднання українців в Польщі, і вона була доведена до представників польської делегації у ході перемовин.

Він наголосив, що дія закону про Інститут національної пам'яті Польщі була призупинена тільки через те, що є чітка позиція Президента України, українського Парламенту і Уряду, і не лише українського.

"США, Франція, Ізраїль так само підняли хвилю. Тому що мова йде не просто про різне трактування історії. Йдеться про можливість переслідування, полювання на відьом, можливість порушити кримінальні справи тільки за те, що людина має іншу точку зору. Тому, безумовно, новий закон про Інститут національної пам'яті треба змінювати", - підкреслив Павло Розенко.

Водночас Віце-прем'єр-міністр зазначив, що налаштований оптимістично щодо подальшого українсько-польського діалогу.

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 березня 2024
10 березня 2024
09 березня 2024
07 березня 2024
04 березня 2024
02 березня 2024
29 лютого 2024