Поділитись:

17 жителів Перемишля є власниками понад 12 тисяч автомобілів в Україні

Понеділок, 26 лютого 2018, 09:15

17 жителів Перемишля і околиць є фактичними власниками 12,5 тис. автомобілів із з 14,5 тис. зареєстрованих у регіоні.

Поляки продовжують реєструвати на себе десятки і сотні автомобілів, співвласниками яких пізніше стають українці. За такі послуги спритні підприємці отримують від українців, які хочуть стати співвласниками автомобілів "на польських бляхах", від 100 до 500 злотих, – інформує Zaxid.net.

Представник відділу комунікації, транспорту і доріг у Перемишлі, Вєслав Юркевич заявив, що польські правила дозволяють таку масову реєстрацію автомобілів однією особою.

"Якщо до нас звертається особа з проханням зареєструвати транспортний засіб і має всі потрібні для цього документи, то ми не можемо їй просто так відмовити. Такими є правила чинного законодавства, то ж ми реєструємо", – пояснив чиновник.

Використовуючи автомобілі на іноземній реєстрації українці уникають сплати високих митних зборів, які в окремих випадках сягають навіть $2 тис. Найкраще таке нове польсько-українське автомобільне партнерство видно біля пункту пропуску у Корчові.

"За годину через пункт пропуску проходить 80 автомобілів, з них 60 – зареєстровані на польсько-українських співвласників", – пояснила представниця відділу Прикордонної служби Польщі у Бєщадах Ельжбєта Пікор.

Користуючись несприятливою економічною і фінансовою ситуацією українців ініціативні поляки створили у прикордонній зоні цілі підприємства, які подекуди заробляють сотні тисяч доларів на автомобільному бізнесі.

До слова, законодавством України визначено, що автомобіль на іноземній реєстрації може перебувати на території країни. По-перше, ним можна користуватися у режимі транзиту: зазвичай від 5-ти до 10-ти днів. По-друге, ввезення транспортного засобу на "бляхах" можливе на один рік за правилами Стамбульської конвенції. Тобто громадянин України може спокійно їздити на цьому автомобілі, якщо за документами він – співвласник машини і вписаний до техпаспорту, виданого за кордоном. По-третє, українець, який підписав контракт з іноземною компанією, на яку зареєстрований автомобіль, може користуватись автомобілем на єврономерах на території України не більше року в режимі "тимчасового ввезення".

Загалом водій повинен мати посвідчення, паспорт на машину – "бріф", техпаспорт та страховий поліс. Залежно від того, як автомобіль ввезли в Україну та чи зареєстрований він на іноземну фірму, необхідно мати контракт з іноземною компанією, шляховий лист, довіреність на управління службовим автомобілем та інші супроводжуючі документи від фірми. Цього достатньо, щоби легально їздити на автівках з іноземною реєстрацією.

Надрукувати
мітки:
коментарів