Поділитись:

Розвиток бізнесу в регіонах: що роблять голови ОДА (інфографіка)

Субота, 03 березня 2018, 08:17
Розвиток бізнесу в регіонах: що роблять голови ОДА (інфографіка)

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданнях уряду регулярно закликає перестати "кошмарити" бізнес і пропонує максимально спростити перевірки. В регіонах також стурбовані тим, щоб створити для підприємців комфортні умови, а цим і залучити іноземні інвестиції для розвитку.

"Слово і Діло" розбиралося, як голови обладміністрацій розвивають бізнес в областях.

Більшість обіцянок на цю тему у голів ОДА перебуває в процесі, проте деякі успіхи вже є. Голова Дніпропетровської області Валентин Резніченко в 2015 році обіцяв залучати до регіону іноземних інвесторів. Станом на квітень обсяг іноземних інвестицій в область склав більше 7 мільярдів доларів – це майже п'ята частина всіх іноземних інвестицій України. У липні надходження склали 7,1 мільярда доларів. Крім того, в ОДА почав роботу Інвестиційний центр, куди зарубіжні підприємці можуть звернутися з будь-яких питань.

Для залучення інвестицій у Черкаській області було створене підприємство "Агентство розвитку Черкащини Черкаської обласної ради".

"Зараз інвестори з побоюванням дивляться в бік України через військові конфлікти. Але в Черкаській області сьогодні безпечно й бізнес у цьому зацікавлений", – сказав Юрій Ткаченко. Нещодавно голова ОДА обіцяв щорічно організовувати Школи малого та середнього підприємництва.

У Миколаївській області минулого року з'явився інститут бізнес-омбудсмена.

"Він консультуватиме підприємців щодо стартапів і сприятиме уникненню бюрократичної тяганини в підготовці документів", – сказав голова облдержадміністрації Олексій Савченко. Відповідна посада з'явилася в жовтні.

У 2016 році голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль ухвалив рішення про створення антикорупційної комісії. З його слів, її основним завданням стане координація роботи місцевих адміністрацій, правоохоронних органів та інших представників органів виконавчої влади для запобігання корупції.

Бореться з корупцією й керівник Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. У 2015 році він створив для цього спеціальний штаб, який працюватиме спільно з правоохоронними структурами. А ось іншу свою обіцянку чиновник не до кінця виконав: цьогоріч на розвиток бізнесу за програмою "Український донецький куркуль" мали виділити 150 мільйонів гривень, але за фактом виділили 140 мільйонів.

У Волинській області з 2015 року працює Управління інвестицій і розвитку міжнародного співробітництва. Ініціатор його створення, голова ОДА Володимир Гунчик, заявив, що управління займатиметься пошуком і залученням іноземних партнерів.

"Ми маємо показати Європі, що ми готові до співпраці, що в нас є всі необхідні для цього умови", – зазначив він.

Олексій Муляренко має намір створювати центри сприяння розвитку туризму в Рівненській області. Перший такий центр відкрився в Острозі, пізніше вони з'явилися у Володимирці, Сарнах та Дубно.

Цікавий проект у планах у голови Вінницької обладміністрації. Валерій Коровій має намір протягом року (до червня 2018) підписати угоду про дружбу та співробітництво між областю й американським штатом Вірджинія.

"Якщо ми це зробимо, то ми відкриємо нішу для співпраці не лише у сфері бізнесу, але й у соціальній та гуманітарній сферах", – вважає чиновник.

З американською компанією хоче співпрацювати Геннадій Москаль. Він пообіцяв сприяти інвестиційному проекту в Закарпатській області компанії "Джейбіл". Загальна сума коштів, які корпорація планує вкласти протягом трьох років, – 55 мільйонів доларів.

"Я застерігаю всі силові та контролюючі органи від будь-яких спроб затягнути цей процес або якось заробити на ньому. Якщо хтось наважитися на такий крок, це буде останній його "подвиг", а місце проживання героя зміниться на ізолятор тимчасового утримання", – застеріг усіх Москаль.

Детальніше – на інфографіці.

Розвиток бізнесу в регіонах: що роблять голови ОДА (інфографіка)

Надрукувати
мітки:
коментарів