Поділитись:

Українцям не доведеться доплачувати за імпортний газ

Понеділок, 05 березня 2018, 12:35
Українцям не доведеться доплачувати за імпортний газ

34 % переплати за імпортний газ у березні будуть компенсовувати не українці, а "Газпром".

Про це у Facebook повідомив головний комерційний директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко.

Нагадаємо: "Газпром" не виконав контрактні зобов'язання і не став поставляти газ. Хоч до цього сам виставив рахунок за березень, який "Нафтогаз" повністю оплатив.

"Нафтогаз" упродовж фактично однієї доби повністю замінив обсяги газу від "Газпрому" на газ від європейських постачальників.

"Ми вже пояснювали, чому не "підстрахувалися". Зокрема через те, що ціни на газ у Європі у ті конкретні дні доходили до 1 тис. дол за тис куб м (а іноді і перевищували), і якщо б ми купували газ на ті дні "для підстраховки", то вся вартість газу лягла б нам на збитки, які б нам ніхто не мав компенсувати. Тому ми і не купували по 1 тис. дол", – зауважив Вітренко.

Як повідомив він, українці проявили солідарність, зменшили споживання газу, що дозволило не відбирати газ з транзитних потоків.

"Ми разом показали Європі, що Україна – надійний транзитер, а Росія – ненадійний постачальник газу. Це важливо з огляду на те, що Європа має знайти в собі сили відмовитися від Північного Потоку 2. Тепер "Газпром" має нам сплатити компенсацію за невиконання контрактних зобовязань щодо поставки газу у березні, про що він вже був офіційно попереджений", – пояснив Вітренко.

За оперативними даними, середньозважена ціна газу від європейських постачальників у березні цього року перевищила ціну газу від "Газпрому" (після її зниження відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу) на 33,9 %. Вся ця переплата буде виставлена "Газпрому" для компенсації.

"Для України ситуація була складною. Але ми гідно з неї вийшли. Не втратили кошти (ті, хто "прикрутили", ще й додатково зекономили). Заробили репутацію. І, головне, показали самі собі і всім навкруги, що у нас є згуртована нація яка здатна адекватно відповідати на зовнішні загрози. Для Росії картина виглядає іншою. Не продали свій газ (який їм дівати нікуди). Мають тепер ще й компенсувати нам збитки. Показали світові свою ненадійність як постачальника газа. І що газ використовується Росією як політична зброя. Ну і що до України принаймні нинішня влада Росії може належати тільки як до колонії – бо як тільки міжнародний арбітраж наближає контрактні відносини між "Газпромом" та "Нафтогазом" до європейських норм, то вони відразу стають "невигідними" для Росії", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ГАЗОВА КРИЗА В УКРАЇНІ: ПОЯСНЕННЯ ДЛЯ "ЧАЙНИКІВ"

Надрукувати
мітки:
коментарів