Поділитись:

Стартували зимові Паралімпійські ігри-2018: на що розраховувати Україні?

П'ятниця, 09 березня 2018, 14:36

Сьогодні, 9 березня розпочалися XІІ зимові Паралімпійські ігри. Збірна України традиційно є одним із фаворитів змагань, адже останні три Паралімпіади завершує у п'ятірці найсильніших команд світу. За словами спортсменів, не збираються цю тенденцію змінювати і в Пхьончхані. Їдуть лише за нагородами, а не просто для досвіду. Отже, коли вболівати за українських паралімпійців та в яких видах "синьо-жовті" збираються перемагати? Радіо Свобода підготувало невеличкий довідник для справжніх уболівальників українського спорту.

Як повідомляє "Радіо Свобода", у Пхьончхані розіграють 80 комплектів нагород у 6 видах спорту. Україна виступатиме лише у біатлоні, лижних гонках та сноуборді. Майже у кожній дисципліні змагання відбуватимуться у трьох видах: сидячи, стоячи та серед спортсменів з вадами зору, таким атлетам допомагають гайди. Загалом під синьо-жовтим прапором виступатимуть 30 спортсменів, серед яких 10 помічників для атлетів з вадами зору.

Біатлон: традиційно чекаємо на нагороди

Серед чоловіків медалі розіграють на дистанціях 7,5, 12,5 та 15 кілометрів, серед жінок – 6, 10, 12,5 кілометрів. Проте на відміну від олімпійського біатлону – мішені на вогневих рубежах знаходяться на відстані 10 метрів. А штрафи за промахи нараховуються не "колами", які потрібно подолати, а додається час до фінішного результату. Спортсмени з вадами зору під час стрільби орієнтуються на аудіо-сигнал. Принцип простий: гучність зростає, коли приціл ближче до центру мішені.

Від України першими змагатимуться чоловіки, які виступають сидячи. 10-го березня о 3:25 за київським часом вони долатимуть 7,5 кілометрів. Того ж дня розіграють ще 5 комплектів нагород. Повний розклад змагань Радіо Свобода публікуватиме щодня в новинах, а також у Живому блозі.

Лижні гонки: починаємо вболівати 11-го березня

У лижних гонках розіграють 20 комплектів медалей. Стоячи чоловіки долають 1,10 кілометрів вільним стилем і 20 класикою, а жінки – 1,5 кілометрів вільним стилем і 15 класикою.

Такі ж дистанції долають і спортсмени з порушенням зору, проте їм допомагають гайди. Вони підказують спортсменам коли і в який бік потрібно починати маневр для повороту та спуску.

Сидячи спортсмени долають 1, 10 та 15 кілометрів серед чоловіків та 1,5 і 12 кілометрів у жінок. Паралімпійці змагаються в монолижах. Це крісло, які кріпиться до лиж, оснащено ременями і іншими кріпленнями, а також підвіскою для зниження навантаження на тіло лижника.

Перші змагання для українців у цьому виді спорту розпочнуться вже 11-го березня о 3:00 за київським часом.

Сноуборд: Іван Ошаров – перший і єдиний представник

У 12 років йому діагностували саркому Юінга. Він переміг рак, проте ногу потрібно було ампутувати. Наприкінці 90-х почав займатися сноубордингом. Але тільки на Паралімпіаді в Сочі цей вид вперше включили до програми. Тож Ошаров став першим сноубордистом на Паралімпійських іграх від України. В Сочі він показав 24-й результат.

Українець Іван Ошаров змагатиметься у двох видах сноубордингу: слаломі та кросі. Змагання стартують 12-го березня о 4:00 за київським часом.

13 магічна цифра, але потрібно "золото"

Найтитулованіша спортсменка збірної України у теперішньому складі Юлія Батенкова-Бауман. До 8 років вона займалася гімнастикою у Сімферополі, проте одне ДТП змінило життя українки. В аварії загинула її мати та брат, а сама Юлія втратила руку.

На зимових Паралімпійськиї іграх у Ванкувері та Сочі Батенкова-Бауман здобула 13 нагород (9 срібних та 4 бронзових). Проте титулована лижниця і біатлоністка ще жодного разу не виборола медалі найвищого ґатунку. На Паралімпіаді в Сочі Батенковій-Бауман не вистачило усього 3 секунд, щоб стати на вищу сходинку п'єдесталу. І саме це буде головною мотивацією для українки у Пхьончхані – їй потрібне саме "золото".

Лук'яненко Віталій: найдосвідченіший спортсмен

На його рахунку вже шості Паралімпійські ігри. І кожні змагання він лише збільшував кількість здобутих нагород. На Олімпіаді в Сочі Лук'яненко оформив справжній золотий дубль у біатлоні – на дистанції 7,5 кілометрів та 12,5 кілометрів, а також ще "бронзу" у цьому виді і "срібло" в лижній естафеті. У Пхьончхані від нього також чекають на медалі у кошику збірної.

А скільки буде медалей загалом?

Як кажуть самі спортсмени, прогнози – справа невдячна. Тим більше у Пхьончхані, де крім зусиль атлетів, багато чого вирішує погода. Проте, враховуючи минулі виступи українських паралімпійців – без "золота" команда не залишиться. Лише у Солт-Лейк-Сіті українці не змогли вибороти медалі найвищого ґатунку. І до речі, саме ця Паралімпіада була найгіршою для України, хоча "синьо-жовті" і здобули 12 нагород.

Найрезультативнішою стали Паралімпійські ігри у Турині у 2006 році. Тоді українці здобули 25 нагород, 7 з яких золоті. Команда посіла третє місце у турнірній таблиці за кількістю здобутих нагород.

У 2004 році Україна виборола теж 25 нагород, 5 із них були золоті. Команда стала тоді 4 у командному заліку.

Грошова винагорода: нарешті однакові суми

Вперше в історії України чемпіони та призери Паралімпійських ігор будуть відзначені в рівній мірі з олімпійцями. За "золото" паралімпійці отримають премії у розмірі 125 тисяч доларів США, за "срібло" – 80 тисяч та за "бронзу" – 55 тисяч. До цього часу паралімпійські спортсмени отримували втричі менше.

Надрукувати
мітки:
коментарів