Поділитись:

Американців попереджали про агресію Росії проти України

Четвер, 15 березня 2018, 18:16
Американців попереджали про агресію Росії проти України

У книзі американських журналістів-розслідувачів Майкла Ісікова (Yahoo News) і Девіда Корна (Mother Jones) "Російська рулетка: Історія путінської війни проти Америки і обрання Дональда Трампа" є згадка про розвиток російської агресії проти України в 2014 році.

Про це пише "Хвиля".

Загалом книга фокусується на можливих зв'язках Дональда Трампа і його оточення з Росією і реакції адміністрації Барака Обами на російське втручання в американські вибори. Але є в публікації і епізод, який прямо стосується розвитку російської агресії проти України в 2014 році. Він служить ще одним підтвердженням цілеспрямованості дій Кремля не лише в Криму, але і на Донбасі.

Відповідно до інформації, в дні після закриття Олімпіади в Сочі (23 лютого 2014 роки) досвідчений американський дипломат встановив контакт з високопоставленим представником російського уряду, який мав допуск до ближнього кола російського президента.

Згодом чиновник став золотою жилою інформації для американського уряду: про суперечки всередині правлячої групи і про протиборчі сторони в вищих ешелонах російської влади. Хто йде вгору по вертикалі, хто – вниз, кого слухає Путін, кого ні і так далі.

Як відзначають автори, "контакт" не займався класичним шпигунством, але в кінцевому рахунку став одним з найцінніших джерел інформації для США в Росії.

Із драматичним розвитком ситуації в Україні його інформація ставала дедалі важливішою.

У контексті подій того часу в Україні американський представник хотів дізнатися, яких дій варто очікувати щодо Криму. Реальні військові дії чи це все блеф?

"Анексія буде. Це 110% ", – пишуть автори.

Із його слів, Путін і його радники вже ухвалили рішення: "І на цьому все не закінчиться. Путінський режим вже розробляє плани розширити вплив в Україні, розмістивши війська в Східній Україні. Війна неминуча ".

Інформація тут же підтвердилася. Через тиждень російські війська захопили Крим і порт Севастополя. Незабаром Путін оголосив про анексію півострова. Згодом, як відзначається в книзі, війна почала поширюватися в інших частинах України.

"Кремль розділився. Є помірні, серед яких лідирують Лавров і Пєсков, переконують бути обережними, оскільки санкції Заходу за вторгнення в Україну ізолюють Росію і поставлять під удар її економіку. Але вони пригнічені групою яструбів. Ця група складається з банкіра-мільярдера Юрія Ковальчука і силовиків (Бортніков, Патрушев), які виступають за ігнорування санкцій і захоплення ще більших територій в російськомовних областях України", – також розповідає джерело.

Що ще більш тривожно, зі слів джерела, останнім часом Путін став дедалі сприйнятливіший до впливу ультранаціоналістичного православного ченця Тихона Шевкунова. Його головний посил Путіну полягав у божественній місії президента врятувати Росію від загибелі і захистити християнські цінності від секулярного і ліберального Заходу. Шевкунов став частіше з'являтися поруч з Путіним, навіть на закордонних візитах. Російське джерело порівняв його з Распутіним.

Навесні джерело повідомило про підготовку Кремлем багатогранної і широкомасштабної кампанії проти західних інститутів і демократії. Таємна операція передбачає кібератаки, пропаганду, інформаційну війну і застосування соціальних медіа.

"Ви навіть не уявляєте протяжність цих мереж в Європі: в Німеччині, Італії, Франції та Британії. І в США. Росія проникла в медійні організації, лобістські фірми, політичні партії, уряду, до військових, у всіх цих місцях ", – зазначає джерело.

Говорячи про мотиви парадоксальних спілок, на зразок дружби Кремля з ультраправої Марін Ле Пен, російське джерело висловився так: "Знищити НАТО, знищити ЄС, серйозно нашкодити США".

Як відзначають автори, інформація активно поширювалася каналами Держдепартаменту і управління ЦРУ при посольстві в Москві, доходячи до вищих ешелонів Держдепу, Ради з нацбезпеки і національної розвідки. При цьому з цієї інформації серйозну увагу приділяли лише гарячій темі – війні в Україні.

Додамо, що хоча ім'я російського джерела в уряді залишається неназваним, сам факт розкриття історії зазвичай означає, що його безпеці публікація вже не зашкодить (наприклад, через смерть або зміну місця проживання).

Надрукувати
мітки:
коментарів