Поділитись:

Пороблено в Україні: омбудсмен – суто жіноча професія

П'ятниця, 16 березня 2018, 14:24

Згідно із ст. 101 Конституції України, парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина здійснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Поза сумнівом, це надзвичайно важлива посада. Особливо в сучасній Україні.

Людмила Денисова><span class=Людмила Денисова

Вчора парламент обрав нового Уповноваженого з прав людини. Ним стала Людмила Денисова. Це вже третя жінка на цій посаді. Першою уповноваженою була Ніна Карпачова, яка обіймала цю посаду цілих чотирнадцять років. Омбудсмен Карпачова мала юридичну освіту, хоча за професією працювала не багато, а реальну юриспруденцію практикувала лише протягом 1979-1981 років на посаді юрисконсульта рибоконсервного заводу.

Ніна Карпачова><span class=Ніна Карпачова

У квітні 2012 року на цю посаду було обрано Валерію Лутковську, яка за першою освітою є філологом, однак у 1999 році здобула вищу юридичну освіту. Тривалий час працювала в юридичні фірмі "Лавринович і Партнери" та двічі була на посаді заступника Міністра юстиції України.

Валерія Лутковська><span class=Валерія Лутковська

Тепер на двадцять сьомому році Незалежності України народ здобув третього захисника своїх інтересів – Людмилу Денисову, яка має три вищі освіти: педагогічну (вихователь дитячого садка), юридичну та економічну (облік та аудит). Пані Денисова також не може похизуватись роботою у "юридичній повсякденності". Вона переважно працювала на різних керівних посадах.

Слід сказати, що посада Уповноваженого Верховної Ради з прав людини чомусь не до снаги чоловікам, напевне їм не зручно бути "берегинею" прав і свобод. При цьому ганебно виглядає той факт, що жоден реальний правозахисник до посади омбудсмена не допускається.

Через боягузтво та політичні маніпуляції Український парламент вкотре припускається грубих порушень закону при обранні Уповноваженого з прав людини. Нагадаю, що Валерію Лутковську було обрано 27 квітня 2012 року на позачерговому пленарному засіданні Верховної Ради України, яке було скликане на вимогу провладних депутатів, під приводом розслідування вибухів у Дніпропетровську. На цьому засіданні Валерія Лутковська склала присягу уповноваженого з прав людини, під вигуки "Ганьба" опозиційних депутатів. До речі присягу омбудсмен Лутковська складала ледь не в коридорі парламенту. Поза сумнівом, що Валерія Лутковська була креатурою Партії регіонів. При цьому вона чи не єдиний посадовець, якого не було звільнено з високої посади після Революції гідності.

Влада змінюється, а політичні маніпуляції – ні. Парламентарі відверто плюндрують законодавство та норми професійної етики. Людмилу Денисову було обрано на посаду Уповноваженої з прав людини з грубими порушеннями законодавства. По закону обрання і звільнення омбудсмена відбувається виключно таємним голосуванням. Цей спосіб обрання було запроваджено у законі не випадково. Саме таємне голосування мало б забезпечити вільне волевиявлення кожного народного депутата і неможливість його переслідування за висловлену позицію.

Однак, таємне голосування "не пасує" ситуативній парламентській більшості, члени якої не довіряють одне одному, особливо у питанні розподілу посад. Тому за Людмилу Денисову голосували відкритим голосуванням, щоб можна було перевірити кожен голос.

Виникає обґрунтований сумнів: чи може бути чесним омбудсмен, якого обрали на посаду в нечесний спосіб? Чи усвідомлюють народні депутати, що своїми діями вони руйнують механізм стримування і противаг, що є основою організації державної влади у демократичному суспільстві? Чому найвища правозахисна посада стає розмінною монетою політичних ігор? Чому ті, хто прийшов до парламенту із гаслами боротися проти узурпації влади, самі стали активними учасниками антидержавних оборудок?

Усе більш риторичним виглядає запитання: чи мають право українці на законно обраного омбудсмена, що буде захищати їх права та свободи?

Надрукувати
мітки:
коментарів